ΕΛΣ: «Η τρίτη εφηβεία» – 53 άτομα άνω των 65 παίζουν κιθάρα, τραγουδούν, μοιράζονται ιστορίες, όνειρα και… συνταγές μαγειρικής

Το Κιθάρα Express, το ξεχωριστό πρόγραμμα για ενήλικες 65+, συμπληρώνει επτά χρόνια επιτυχημένης πορείας σε παλιές και αγαπημένες μελωδίες και παρουσιάζει την παράσταση μουσικού θεάτρου Η τρίτη εφηβεία. Η παράσταση, γεμάτη γέλιο και γλυκιά νοσταλγία, έρχεται για να φέρει τα πάνω κάτω στα όσα γνωρίζαμε έως τώρα για την ηλικία, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στις 19.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ

στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από τις 20 Μαΐου 2024 στις 12.00.

Η τρίτη εφηβεία αποτελεί μια παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένη στη δομή μιας τυπικής εβδομαδιαίας συνάντησης του Κιθάρα Express. Αυτήν τη φορά όμως το μάθημα θα είναι λίγο διαφορετικό… Κάποιοι αργούν, κάποιοι δεν πειθαρχούν, κάποιοι άλλοι θέλουν να μοιραστούν πράγματα για τους εαυτούς τους. Τα μέλη του μουσικού συνόλου Κιθάρα Express παίζουν κιθάρα, τραγουδούν, χορεύουν, μοιράζονται όνειρα, καλοκαιρινές αναμνήσεις, μνήμες από προηγούμενους συντρόφους και παλιές γειτονιές, αλλά και… μια συνταγή για γλυκόξινο κοτόπουλο.

Η Αγγέλα Παπαθανασίου έθεσε ερωτήσεις για το ertnews.gr στην Κική Κέρζελη υπεύθυνη για τη μουσική διδασκαλία.

Μιλώντας για την εκπαιδευτική μεθοδολογία τόνισε « Το πρόγραμμα Κιθάρα Express ξεκίνησε το 2013 στην Κέρκυρα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας και Μουσικοθεραπεύτρια Ιωάννα Ετμεκτσόγλου. Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ομάδες Κιθάρα Express, σε διαφορετικό πλαίσιο και για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικές με την εν λόγω μέθοδο και το πολύπλευρο “αποτύπωμα” της στους συμμετέχοντες των ομάδων Κιθάρα Express.

Αποτελεί έναν εύκολο, βιωματικό, ομαδικό τρόπο εκμάθησης κιθάρας για συνοδεία τραγουδιού. Η κιθάρα, διαμορφωμένη μέσω των εναλλακτικών κουρδισμάτων, γίνεται μία «γέφυρα¬για ευχάριστη και ταχεία πρόσβαση στην ενεργή μουσική συμμετοχή. Παράλληλα με την κιθάρα, η φωνή συνιστά ένα επιπλέον κεντρικό εργαλείο του Κιθάρα Express. Το τραγούδι, ως φορέας συναισθημάτων και αναμνήσεων, δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η ατομική και συλλογική μουσική έκφραση βρίσκουν χώρο να εξελιχθούν και πιθανά να εξελίξουν μουσικά, αλλά και μη μουσικά χαρακτηριστικά.

«Προσεγγίζουμε τη γνώση με έναν περισσότερο βιωματικό τρόπο»

Στην περίπτωση, ειδικά, του Κιθάρα Express για ενήλικες άνω των 65+, προσεγγίζουμε τη γνώση με έναν περισσότερο βιωματικό τρόπο -εναλλακτικές ορολογίες, σημειογραφίες, κώδικες μουσικής επικοινωνίας, εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης οργάνου – σώματος, που έχει ως κύριο και κεντρικό στόχο την «προσβασιμότητα» στο γνωστικό υλικό όλων όσων επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε περιορισμού»

Πρόσθεσε ότι «Το πρόγραμμα Κιθάρα Express ξεκίνησε από την καλλιτεχνική σεζόν 2017/18, και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει τη μεγάλη του διαδρομή. Ακόμη και την περίοδο των περιορισμών λόγω πανδημίας, βρήκαμε ποικίλους τρόπους διεξαγωγής των μαθημάτων (μαθήματα-βίντεο, ηχητικά μαθήματα, διαδικτυακές συναντήσεις, κ.α.), κι έτσι αυτή η πορεία συνεχίζει και η κοινότητα του Κιθάρα Express μεγαλώνει συνεχώς, έχοντας αυτή τη στιγμή 70 εγγεγραμμένα μέλη και πολλά ακόμη εν δυνάμει μέλη, που περιμένουν τη δημιουργία νέων τμημάτων του προγράμματος.

Εκτός από τη δύναμη και τις δυνατότητες της ίδιας της μεθόδου Κιθάρα Express, που είναι ένα βασικό στοιχείο επιτυχίας του προγράμματος, ένα άλλο πολύ βασικό μυστικό αυτής της επιτυχίας είναι η “φροντίδα” και η διαρκής επικοινωνία και επαφή των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την κοινότητα 65+. Η διεξαγωγή του προγράμματος υπό την στέγη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης των μαθημάτων σε ένα ζωντανό περιβάλλον δημιουργίας, που έχει ως αποτέλεσμα την επαφή των συμμετεχόντων/ουσών, άμεσα και έμμεσα, με την τέχνη της όπερας και του μουσικού θεάτρου και την απόκτηση νέων εμπειριών και ερεθισμάτων. Τέλος, αυτή η σταθερή συνέχεια του προγράμματος μέσα στα χρόνια εντός της ΕΛΣ, του δίνει τη δυνατότητα να εξελίσσεται, να αναπτύσσεται, να καλλιεργεί μία σχέση “θετικής ρουτίνας και να χτίζει ισχυρές συνδέσεις με τους συμμετέχοντες, κάτι που το καθιστά γοητευτικό για τους νέους συμμετέχοντες/ουσες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτές τις ομάδες».

Στο αν το πρόγραμμα Κιθάρα Express θα συνεχίσει και του χρόνου η κ. Κέρζελη λέει ότι «Με την παράσταση Η Τρίτη Εφηβεία το Σάββατο 25 Μαΐου κλείνει ένας μεγάλος κύκλος του Κιθάρα Express, έτσι ώστε από τη νέα χρονιά να επιστρέψουμε ανανεωμένοι και με μεγάλες αλλαγές για το πρόγραμμα και την ομάδα που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις προετοιμάζονται για την έναρξη ενός πολύ μεγάλου κύκλου δράσεων για ενήλικες 65+, με εκπαιδευτικά προγράμματα στην ΕΛΣ και σε Λέσχες Φιλίας, με συναυλίες σε γηροκομεία, διαγενεακά εργαστήρια και άλλα πολλά, τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ άμεσα. Προς το παρόν, και πριν από όλα αυτά ξεκινάμε στις 3 Ιουνίου στους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Να σου πω ένα παραμύθι για γιαγιάδες – παππούδες και εγγόνια 8 – 12 ετών».

«53 άτομα που θα γλεντήσουν και θα μας δείξουν ότι μόνο οι αναμνήσεις δεν αρκούν»

Στην ερώτηση τι να περιμένουμε επί σκηνής από την τρίτη εφηβεία ο σκηνοθέτης της μουσικής παράστασης Παναγιώτης Εξαρχέας και υπεύθυνος για τη θεατρική διδασκαλία απαντά «Πάνω στην σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος θα βρεθούν 53 άτομα άνω των 65 ετών που θα παίξουν κιθάρα, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα μοιραστούν μαζί μας ιστορίες από το παρελθόν τους, όνειρα που είχαν μικρές/οι, πράγματα που θέλουν να μάθουν τώρα και φυσικά συνταγές μαγειρικής.

53 άτομα που θα γλεντήσουν και θα μας δείξουν ότι μόνο οι αναμνήσεις δεν αρκούν. Πρέπει κάθε στιγμή της ζωής σου να τη γεμίζεις με κάτι και να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. 53 άτομα που με το χιούμορ τους και την συγκλονιστική κι αφιλτράριστη ειλικρίνεια που διαθέτουν, θα μας αποδείξουν πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, ο οποίος πρέπει πάντα να μας πηγαίνει μπροστά κι όχι να μας σταματάει. Όλα αυτά με τη δομή ενός μαθήματος κιθάρας (όπως αυτά που κάνουν για χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή), το οποίο θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε στις προσωπικότητες τους και στις σχέσεις που αναπτύσσονται, αλλά και να απολαύσουμε τις ερμηνευτικές τους δυνατότητες στην κιθάρα και το τραγούδι.

«Υπάρχουν 53 άνθρωποι με τρομερή διάθεση και παρ΄ όλο που δεν είναι επαγγελματίες, δεν τους φοβίζει το μέγεθος μιας τέτοιας αίθουσας»

Ο κ. Εξαρχέας μιλά για τον πόσο τον ιντριγκάρει ότι η παράσταση θα ανέβει σε μία τόσο μεγάλη σκηνή. «Το μέγεθος της αίθουσας αυτής σίγουρα αποτελεί πρόκληση. Κι όχι μόνο ως προς το τεχνικό κομμάτι των απαιτήσεών της, αλλά και ως προς το μέγεθος της ιστορίας που αφηγείσαι. Στη δουλειά μας αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε. Να αφηγούμαστε ιστορίες. Άλλες φορές με λίγα άτομα σε μικρούς χώρους, άλλες πάλι με πολλά άτομα σε πολύ μεγάλους χώρους για μεγάλο κοινό. Είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω μαζί μου σε αυτό συντελεστές που εμπιστεύομαι και που καταλαβαίνουν απόλυτα τι χρειάζεται όλο το εγχείρημα. Επίσης υπάρχουν 53 άνθρωποι με τρομερή διάθεση να υπάρξουν πάνω σε μια τέτοια σκηνή και παρ΄ όλο που δεν είναι επαγγελματίες, δεν τους φοβίζει το μέγεθος μιας τέτοιας αίθουσας, γιατί αυτό που έχουν να πουν και να δείξουν, η χαρά με την οποία θέλουν να το κάνουν είναι αυτό που αυξάνει το “μέγεθος” της συνολικής αφήγησης. Η οργάνωση κι η πρόβλεψη που απαιτεί ένας τέτοιος χώρος σε αναγκάζει να γίνεις πιο συγκεκριμένος, να προβλέπεις καταστάσεις και κυρίως να “ανοίγεις” το κομμάτι της ενέργειας και της εικόνας σε σχέση με το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία και είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε».

Οι νέες δράσεις των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ για ενήλικες 65+ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου: «SUB.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerarionEU.

Τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου Κιθάρα Express αναλαμβάνει η Κική Κέρζελη σε ενορχήστρωση Φάνη Ζαχόπουλου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Παναγιώτης Εξαρχέας, τη δραματουργία η Κέλλυ Παπαδοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Άρτεμις Φλέσσα και τους φωτισμούς η Μαριέττα Παυλάκη.Το μουσικό σύνολο συνοδεύουν επίσης οι Φάνης Ζαχόπουλος (κιθάρα), Ευγένιος Χαλίλ (κιθάρα), Δημήτρης Τάσαινας (κοντραμπάσο) καιΑυγερινή Γάτση (ακορντεόν).

Στο μουσικό σύνολο Κιθάρα Express συμμετέχουν οι: Αθανασία Αγιάσογλου, Χαρά Αντωνάτου, Γεώργιος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ζέτα Βακαλοπούλου Παπά, Μερόπη Βουνάτσου, Καίτη Γιουβάννου, Σοφία Γραμματικοπούλου, Λουκάς Δελαπόρτας, Μαίρη Διγενή, Τζούλη Δουφέκα, Έλενα Ζαραλίκου, Χρήστος Ζωγράφος, Μαρία Ιωαννίδου, Λυδία Καζαριάν, Γιάννης Καλλέργης, Βίκυ Καλογιάννη, Τασούλα Καλπίδου, Χριστίνα Καράγιωργα, Ματίνα Καραμάνου, Ρίτα Καρανικολάου, Βιβή Κοκώνα, Άννα Κορνελάκη, Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης, Μάγδα Κουνάδη, Φρειδερίκη Κυριτσοπούλου, Ανθή Λαμπρινάκη, Δημήτρης Λευτέρογλου, Γιώργος Μάρκου, Ρίτα Μενετιάν, Αναστασία Μικέλη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μαριάννα Μιχαλιτσιάνου, Φιλίτσα Μπεβεράτου, Λιλή Μπερδέση, Άννα Παλαιολόγου, Σάντρα Παλαιολόγου, Ντίνα Παπαθανασίου, Ιωάννα Πέτσα, Κορίνα Πίττα, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Λυδία Ρούση, Ερμιόνη Σιδηροπούλου, Αθηνά Σουρτζή, Ελευθερία Σιέμπενου, Φιλόκυπρος Σπυριδάκης, Βασιλική Σωτηράκου, Ευτυχία Τσαγκαράκη, Αλέξανδρος Τσιρακίδης, Ευαγγελία Τσιχλάκη, Μαρίνα Φανιουδάκη, Μαρία Φέρλα, Θεοδοσία Φλαρή, Λούση Χατζηλία, Ειρήνη Χατζιδάκη.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Η τρίτη εφηβεία

Παράσταση μουσικού θεάτρου

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ώρα έναρξης 19.30

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής–ΚΠΙΣΝ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου μέσω ticketservices.gr από τις 20 Μαΐου 2024

Διεύθυνση μουσικού συνόλου Κιθάρα Express, μουσικήπροετοιμασία: Κική Κέρζελη

Ενορχήστρωση, μουσική προετοιμασία: Φάνης Ζαχόπουλος

Σκηνοθεσία, θεατρική διδασκαλία: Παναγιώτης Εξαρχέας

Δραματουργία: Κέλλυ Παπαδοπούλου

Σκηνικά, κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη

Βίντεο: Γιώργος Κυβερνήτης

Ηχοληψία: Κώστας Χαϊκάλης

Keywords
ελσ, κιθαρα, ονειρα, συνταγες μαγειρικης, ελσ, τριτη, εν λόγω, express, μαΐου, κοτοπουλο, κερκυρα, νέα, ιουνίου, ειλικρίνεια, ελλαδα, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αθηνα, μαριαννα καλλεργη, Καλή Χρονιά, βικυ σταματη, σχεδιο αθηνα, ειρήνη παπαδοπούλου, τασουλα, μιλα, βιντεο, γηροκομεια, γνωση, δουλεια, εθνικη, λυδια, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, express, αθανασια, ανθη, αναμνησεις, αννα, απλα, αρτεμις, βιβη, βικυ, γελιο, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δομη, εγχειρημα, ελενα, ευκαιρια, αιθουσα, ευτυχια, ειλικρίνεια, ειρηνη, ελευθερια, εμμεσα, εν λόγω, επικοινωνια, επτα, ερευνες, ερμιονη, ερχεται, ετων, ευαγγελια, τεχνη, ζετα, ζωης, ηλικια, ηχητικα, ιδρυμα, ιωαννα, κυκλος, κικη, κοστουμια, λυρικη, μαΐου, μιχαηλιδης, μυστικο, μαρια, νιαρχος, ντινα, ομαδα, παντα, περιβαλλον, προγραμματα, σαββατο, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, σκηνοθεσια, συνταγη, σοφια, τμημα, φυσικα, φρειδερικη, φορα, χιουμορ, χρηστος, χριστινα, χαρα, κωνσταντινος, δημητρης, ερωτησεις, ιουνίου, κομματι, κωδικες, κωστας, μπροστα, ομαδες, σκηνη, σκηνικα, τυχερος, υλικο, ξεκινησε, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα