Εκλογές 2023: Σήμερα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών – Τα επικρατέστερα ονόματα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τις συνταγματικές διαδικασίες να επισπεύδονται.

Οι διερευνητικές εντολές επεστράφησαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και  σήμερα στις 11 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τα κόμματα των οποίων κατάφεραν να μπουν στη Βουλή

(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) προκειμένου να τους ρωτήσει δια ζώσης αν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Εφόσον και οι πέντε απαντήσεις είναι αρνητικές, θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τον αρχαιότερο τη τάξει δικαστή, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά τον οποίο και θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα έως τις εκλογές 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η ανακοίνωση για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 25 Μαΐου

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση  θα αποφασιστεί όπως ορίζει το Σύνταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της.

Στη συνέχεια, την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00 θα ορκιστούν οι βουλευτές της νέας Βουλής.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ορκωμοσία του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθεί ο β΄γύρος των εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκρίνονται ο πρεσβης ε.τ,  Παύλος Αποστολίδης και ο  πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε την περασμένη Κυριακή και να σχηματίσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ξανά την Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Σήμερα, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών –,ekloges 2023, simera, symvoulio politikon archigon –