Εκλογές 2023: Πως οι αναποφάσιστοι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα – Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MRB

Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στο OPEN πριν λίγα 24ωρα, όπου αποτυπώνεται εκ νέου το σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη διαφαινόμενη διπλή κάλπη και αυτοί είναι οι πολλοί αναποφάσιστοι.

Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, της δημοσκόπησης της MRB, καταγράφηκαν τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων (ανέρχονται

στο 16%), το τι κυβέρνηση επιθυμούν μετά τις εκλογές 2023, αλλά και το πώς κρίνουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται, πως στη δημοσκόπηση της MRΒ και συγκεκριμένα στην πρόθεση επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 6,4 μονάδες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και το ΚΚΕ με 5,4%. Η Ελληνική Λύση είναι το επόμενο κόμμα με 4,8% ενώ το Μέρα25 συγκεντρώνει 3,1% και το κόμμα «Έλληνες» 2,7%.

Τα κριτήρια ψήφου των αναποφάσιστων

Οι αναποφάσιστοι, λοιπόν, σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.

Πώς κρίνουν οι αναποφάσιστοι τα μέτρα στήριξης

Σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.

Τι κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι

Σε ποσοστό 25% οι αναποφάσιστοι θέλουν οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, σε ποσοστό 12% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 6,6% κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 6% κυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο σενάριο συνεργασίας προτιμούν

Στο σύνολο του δείγματος στο οποίο διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές:

Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς

Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Ποιον θέλουν νικητή

Τώρα, όσον αφορά στο ερώτημα ποιον θέλουν νικητή οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 51,7% απάντησαν «κανένα κόμμα», σε ποσοστό 14,1% τον ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση 5,3%) και σε ποσοστό 9,2% (μείωση 4,9%) τη ΝΔ.



Keywords
Τυχαία Θέματα