Εκλογές 2023: Κυρίαρχη ημερομηνία η 21η Μαΐου – Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση

Η κυβέρνηση άλλαξε προτεραιότητες μετά την φονική σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, κάτι που φάνηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι στόχοι πλέον για το Μέγαρο Μαξίμου είναι δύο: Πρώτον να στηριχθούν οι οικογένειες των θυμάτων και δεύτερον να επαναλειτουργήσουν τα τρένα με ασφάλεια.

Στην εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Δεν μπορώ να γυρίσω

τον χρόνο πίσω, μπορώ όμως να εγγυηθώ στους Έλληνες και στις Ελληνίδες δύο απλά πράγματα: Πρώτον, απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Και δεύτερον, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες: Οργή αλλά και ντροπή. Έχω υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματά μου σε δημιουργική δράση. Και αυτό θα κάνω, αυτό θα κάνουμε όλοι μαζί.

Έχουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να βγουν μπροστά, μιλώντας ανθρώπινα και να αποφύγουν τις οποιοσδήποτε αντιπαραθέσεις.

Η γραμμή που έχει ζητηθεί να ακολουθηθεί είναι οι παρεμβάσεις των υπουργών να γίνονται με ενσυναίσθηση, χωρίς κανέναν συμψηφισμό ευθυνών, με ειλικρίνεια και αλήθεια.

Οι εκλογές 2023, όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μέσα στον Μάιο με κυρίαρχη ημερομηνία την 21η Μαΐου για τις κάλπες με απλή αναλογική. 

Τι έδειξε η δημοσκόπηση της MARC

Δημοσκόπηση της MARC παρουσιάστηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και αποτυπώνει το κλίμα των ημερών.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 86% απαντά «το δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη» με και ακολουθεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις με 69,0%.

Στην ερώτηση για το που πιστεύει ο κόσμος ότι οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μόλις το 12,1% απαντά σε «ανθρώπινο λάθος/κακιά στιγμή» με το 87,0% να λέει «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Στην συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 38,3% απαντά Αρνητικά, και Μάλλον θετικά το 21,9% (θετικά το 20,1% και μάλλον αρνητικά το 18,4%).

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στις 4,6 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 9,7%, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9% και το ΜΕΡΑ 25 με 3,5%.



Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Κυρίαρχη, 21η Μαΐου –,ekloges 2023, kyriarchi, 21i maΐou –