Έφτασε το chatgtp που θα παράγει μουσική!

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως για τη δημιουργία κειμένου και οπτικού περιεχομένου. Ωστόσο, τι γίνεται με τον ήχο και τη μουσική που δημιουργούνται μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης;

Η ερευνητική ομάδα Audiocraft της Meta μόλις κυκλοφόρησε το MusicGen, ένα ανοιχτού κώδικα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργήσει νέα μουσική βασιζόμενο σε κείμενο και μπορεί ακόμη να συγχρονιστεί με ένα υπάρχον τραγούδι. Ουσιαστικά δηλαδή είναι το ChatGPT για ήχο.

Έχουμε ήδη δει μερικά

παραδείγματα. Ένα πρόσφατο τραγούδι των Drake και The Weeknd δημιουργήθηκε πλήρως μέσω τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς τη συμμετοχή των καλλιτεχνών. Το συγκεκριμένο κομμάτι έγινε viral, κάτι που υποδεικνύει πως έρχονται μεγάλες αλλαγές στη μουσική βιομηχανία.

“Το MusicGen χρησιμοποιεί κείμενο ή μελωδικές εντολές για να δημιουργήσει εντελώς νέα μουσική, βασιζόμενο σε δείγματα τραγουδιών και στυλ οργάνων στα οποία έχει εκπαιδευτεί. Ουσιαστικά, ο χρήστης θα λέει στο MusicGen το είδος του κομματιού που θέλει , ή ακόμα και (θεωρητικά) θα μουρμουρίζει μια μελωδία, και το Music Gen θα παράγει ποικίλες εκδοχές αυτής της μουσικής ως αποτελέσματα.” μας ενημερώνει η ομάδα του discobole.gr

Το μοντέλο MusicGen έχει εκπαιδευτεί σε 20.000 ώρες μουσικής, περιλαμβανομένων τόσο ολόκληρων κομματιών όσο και δειγμάτων μεμονωμένων οργάνων. Δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμο (αν και μπορείτε να δείτε ένα δείγμα εδώ), αλλά οι μελλοντικές επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές αφού πλέον όλοι θα μπορούν να φτιάξουν μουσική, ακόμη και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο.

Ωστόσο, όπως και με όλα τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις. Η μουσική βιομηχανία διαθέτει ολόκληρες ομάδες αφιερωμένες στην ανεύρεση παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων στο ίντερνετ και φαίνεται πως προσπαθεί ήδη να σταματήσει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του περιεχομένου της, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο προσομοιώσεις γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και τη δειγματοληψία των ίδιων των περιεχομένων και κομματιών που κατέχει. Αυτό μπορεί στο τέλος να οδηγήσει στην επιβολή νέων κανονισμών για να σταματήσουν συστήματα όπως το MusicGen να λειτουργούν, αν και με βάση τα δείγματα που χρησιμοποιεί, φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουν νομικά.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι αργά ή γρήγορα θα ακούμε AI-δημιουργημένα τραγούδια ως κορυφαίες επιτυχίες, και ίσως να μην το γνωρίζουμε καν – αν και, φυσικά, οι δυνατότητες χρήσης εργαλείων όπως αυτό εκτείνονται πολύ πέρα από τη βασική αναπαραγωγή και μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για τη δημιουργία μουσικής σε διάφορες μορφές.

Θετικό ή αρνητικό είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον. Η τέχνη δεν έχει όρια, και μένει να δούμε αν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πάει την μουσική ένα βηματάκι παρακάτω!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφτασε,eftase