Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας

Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε το χάρισμα να αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ήταν ένα χάρισμα, που στο πέρασμα των χρόνων κάπου, κάπως χάθηκε.

Τώρα, όμως, έχει την μεγάλη ευκαιρία να αποτελέσει ξανά το σπίτι όλων των προοδευτικών πολιτών και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και να σταθεί απέναντι σε δύο μεγάλους αντιπάλους. Ο ένας του αντίπαλος είναι η ΝΔ, η παντοδύναμη ΝΔ,

και ο άλλος, ο πιο επικίνδυνος, αν και ορατός πλέον, η Ακροδεξιά. Είναι η ώρα, η δύσκολη, η σημαντικήόμως, που το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει και στην ιστορία του και στο DNA του, να πρωτοστατήσει και δημιουργήσει μια παράταξη, που θα ηγηθεί της προσπάθειας της ανασύστασης της μεγάλης Κεντροαριστεράς.

Πρέπει να είναι εδώ και να αποτελέσει τον μπροστάρη των διεργασιών για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Μια κεντροαριστερά της προόδου, της ευρωπαϊκής προοπτικής και κατεύθυνσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα συγκρουστεί ιδεολογικά με τη σαθρή ιδεολογικά ΝΔ, που εξαιτίας της μεγάλης και επιβλητικής νίκης της στις τελευταίες εκλογές, προσπαθεί στρατηγικά, να επιβληθεί και να πάρει με περίσσεια έπαρση, χρησιμοποιώντας όρους, όπως εκσυγχρονισμός, κομμάτι μεγάλο από την κεντροαριστερά και να αποτελέσει το αντίπαλο μιας, προς το παρόν, αδύναμης, αλλά με τρομερά potential στοιχεία Ακροδεξιάς. Η χώρα είναι σε ένα αρκετά κρίσιμο σταυροδρόμι. Φλερτάρει έντοναμε την επικράτηση ενός διπόλου αρκετά σκοταδιστικό, μισαλλόδοξο και ταυτόχρονα, δυστυχώς, καθόλα ευρωπαϊκό. Η χώρα, ωστόσο, είναι τυχερή, καθώς η απουσία ενός σοβαρού προσώπου, που θα ηγηθεί της Ακροδεξιάς καθυστερεί το δίπολο αλά Μακρόν – Λεπέν.

Προσωπική μου άποψη – εκτίμηση είναι πως αυτό το νέο πρόσωπο, που θα ηγηθεί της «σοβαρής» και «μοντέρνας» Ακροδεξιάς, καλπάζει και είναι προ των πυλών, επομένως το εγχείρημα για το αντίπαλο δέος της Δεξιάς της ΝΔ, πιέζεται και χρονικά, κάτι όμως που δεν πρέπει να επιφέρει πασαλείμματα, καθότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει δυσάρεστες και πολιτικά περιθωριακές καταστάσεις για την Κεντροαριστερά.

Ο έτερος δρόμος είναι η συνύπαρξη της ώριμης ριζοσπαστικής Αριστεράς με την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, πάντα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ηγέτιδα δύναμη τούτης της προσπάθειας, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την ολόσωστη στρατηγική επιλογή για αυτόνομη πορεία.

Η χώρα πρέπει να αντισταθεί στον ακραίο συντηρητισμό, στον ψευδεπίγραφο πατριωτισμό, στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στις ανισότητες και να θέσει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα, που θα παράγει όνειρα, προοπτική, κράτος δικαίου και πρόνοιας, πάντα με επίκεντρο τους μη προνομιούχους, την εργατική τάξη, τους πολλούς.

Μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη, που θα ξαναθέσει επί τάπητος τα μεγάλα ζητήματα, αναδιανομή πλούτου, προοδευτική φορολογία, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, και γιατί όχι 30ωρη πενθήμερη εργασία.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει το knowhow να παράξει ιδέες και πρόσωπα, που θα μετουσιώσουν το όνειρο για την μεγάλη κεντροαριστερά σε πράξη. Απαιτεί αγώνες, παραμερισμό στις ναρκισσιστικές μικροδιαφορές, δομημένο λόγο, δομημένη και όχι άκριτη αντιπολίτευση, σοβαρές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες αντιπροτάσεις πάντα με προοδευτικό, πατριωτικό και ευρωπαϊκό πρόσημο.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το μεγάλο ραντεβού θα επέλθει και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα ξανά είναι συνεπές, αν και μόνο αν, ξανά εκφράσει την πλειοψηφία της μεγάλης ελληνικής Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ανθρώπους του προοδευτικού κέντρου, κοιτώντας μόνο μπροστά.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Κεντροαριστερά στη χώρα, και πρέπει να τον βαδίσει για να ξανά υπάρξει η πορεία εκείνη που θα εμβαθύνει τη δημοκρατία, θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα αποφάσεων και θα συμβάλει στη διαμόρφωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης. Με τη στασιμότητα ή με την υπέρβαση;

Μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Θανάσης Μυλιόρδος

Μέλος τoυ Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της πολιτικής κίνησης Ανανεωτική Αριστερά

Keywords
Τυχαία Θέματα