«Διά Βίου Μάθηση, Δεξιότητες & Ατομικοί Λογαριασμοί»: Κυκλοφόρησε το βιβλίο των Γούλα, Καλογεράκη και Ζάγκου

Η συζήτηση για την κρίση, την αναντιστοιχία και την προώθηση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού οριοθετεί εκ νέου το πεδίο της Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο πραγματεύεται το περιεχόμενο του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου «Διά Βίου Μάθηση, Δεξιότητες & Ατομικοί Λογαριασμοί – Πλαισιώσεις και οριοθετήσεις», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Gutenberg και το οποίο συνέγραψαν ο  Χρήστος Γούλας, Διευθυντής του ΙΝΕ και του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, ο

Παναγιώτης Καλογεράκης (Dr. επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και ο Χρήστος Ζάγκος (Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Καθημερινά η Δια βίου μάθηση (ΔΒΜ) χρησιμοποιείται στον δημόσιο διάλογο ως θεμέλιο στο οποίο αναμένεται να στηριχθεί μια «επανάσταση δεξιοτήτων» για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς επίσης για την ανάκαμψη από την πανδημική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, το εργαλείο πολιτικής των Ατομικών Λογαριασμών Μάθησης σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με το σκεπτικό ότι το άτομο είναι αυτό το οποίο έχει τη δυνατότητα να καθορίσει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες και να επιδιώξει ευκαιρίες μάθησης προκειμένου να καταστεί απασχολήσιμο.

Στην έκδοση σκιαγραφείται  ο κυρίαρχος Λόγος σύμφωνα με τον οποίον το εργατικό δυναμικό έχει πλέον στη διάθεσή του εργαλεία που του παρέχουν δυνατότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του.

Ωστόσο, η προβληματική του βιβλίου  καταδεικνύει ότι όταν η πολιτική έμφαση εστιάζεται στο εργαλείο χρηματοδότησης και αυτό διασυνδέεται με υποθέσεις και παραδοχές οι οποίες ξεπερνούν τα όριά του, τότε ο χρηματοδοτικός μηχανισμός μετατρέπεται σε εργαλείο διακυβέρνησης του πεδίου της ΔΒΜ.

Μέσω του βιβλίου αναδεικνύονται τα αναδυόμενα ζητήματα της ¨αυτορρύθμισης¨ του εργατικού δυναμικού, της επιφανειακής προσέγγισης της έννοιας της ποιότητας και της συνεπαγόμενης όξυνσης των ανισοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διά Βίου Μάθηση Δεξιότητες, Ατομικοί Λογαριασμοί, Κυκλοφόρησε, Γούλα Καλογεράκη, Ζάγκου,dia viou mathisi dexiotites, atomikoi logariasmoi, kykloforise, goula kalogeraki, zagkou