Δεν θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων ακόμη και μετά την λήξη του πολέμου

«Δεν θα επιστρέψουν οι τιμές των προϊόντων στα επίπεδα που ήταν προ του πληθωρισμού ακόμη και αν σταματήσει ο πόλεμος, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει σύντομα».

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του 13ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Ο ίδιος διέβλεψε ότι όταν λήξει η κρίση στην Ουκρανία θα υπάρξει εξομάλυνση των τιμών όμως δεν θα φτάσουμε ποτέ στα επίπεδα των τιμών που ήταν προ κρίσης«.

Στο ίδιο μήκος κύματος

και τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ο οποίος τόνισε δεν υφίσταται καμία τάση μετριασμού των τιμών.

Στην παρουσίαση του ο Γιώργος Δουκίσης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ, ανέφερε ότι οι Έλληνες ξοδεύουν 25% περισσότερα χρήματα από τα εισοδήματά τους, δανειζόμενοι, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες αλλά και αντλώντας χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ ένας στους δύο καταναλωτές μειώνει τις αγορές για βασικά καταναλωτικά είδη π.χ. διατροφή, και 2 στους 3 καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και αναβάλουν εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη πληθωριστική κρίση επηρεάζει και αλλάζει το τελευταίο διάστημα τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

«Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε με βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά», σημειώνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των καταναλωτών, το πρώτο πράγμα που «κόβουν» από τις δαπάνες τους είναι η διασκέδαση ενώ πλέον «ψαλίδι» μπαίνει και σε δαπάνες που αφορούν βασικές ανάγκες, όπως η κατανάλωση ρεύματος και οι αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. 1 στους 4 δηλώνει ότι πλέον ξοδεύει από χρήματα που είχε στην άκρη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό απαντάει ότι έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δεν θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων ακόμη και μετά την λήξη του πολέμου,