«Χαστούκι» στην Τουρκία από την Ευρωβουλή – Αλλάζει ατζέντα η κυβέρνηση, στην κορυφή η κοινωνική πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός στο συνέδριο «Δημογραφικό 2022 – Η Μεγάλη Πρόκληση» που διοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting.

Όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγο καιρό, ένας από τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας της γυναίκας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και η νομική κατοχύρωση της κατάψυξης και κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

Εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
και διασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτηεπιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουνΑνακοινώνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Την ίδια ώρα αύριο Πέμπτη θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 50 ετών μέσω του ΕΟΠΥΥ αλλά και προληπτικές εξετάσεις προστάτη για τον ανδρικό πληθυσμό και αναμένεται να βοηθήσει μέσα σε μια 4ετία 900.000 γυναίκες.

Επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ 

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν την Τρίτη οι σχετικές ρυθμίσεις για την επιδότηση του ρεύματος.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Η ενίσχυση αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31ης Μαΐου 2022 και είναι ίση με το 60% υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Θα χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω 30 ευρώ (οπότε λαμβάνουν επιστροφή 18 ευρώ) και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.Αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την Εφορία, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2021.

«Χαστούκι» στην Τουρκία από την Ευρωβουλή

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με την κοινωνική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά είναι εκείνα που κυριαρχούν καθημερινά στην επικαιρότητα.

Το νέο «χαστούκι» στην Τουρκία ήρθε με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021, η οποία αποτελεί κόλαφο για την Άγκυρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα