Χάκερ, ένας βιαστής σπίτι μου

Κι εκεί στην τούρλα του Σαββάτου, ντάλα καλοκαίρι, το τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει ασταμάτητα, με φίλους και γνωστούς να αναρωτιούνται πρωινιάτικα:«Καλά ρε, τρελάθηκες;»

Μού πήρε λίγη ώρα για να καταλάβω γιατί… τρελάθηκα.

«Τι είναι αυτά τα bitcoins που μας προτείνεις να αγοράσουμε; Πώς σου τη βάρεσε έτσι και τα διαφημίζεις από το Instagram; Πού ξέρεις εσύ απ’ αυτά;»
Έμεινα κάγκελο, που λέει κι η νεολαία.

Ένας άλλος φίλος ήταν πιο ανήσυχος.

«Έχασες το πορτοφόλι στις διακοπές και μου έγραψες

να σου στείλω λεφτά; Πόσα χρειάζεσαι;»

Μέχρι να αντιληφθώ περί τίνος πρόκειται, το πράγμα σοβάρεψε.

Έφευγαν mail από το λογαριασμό μου (!) με ένα σωρό αποδέκτες! Θέμα, κυρίως, αυτά τα ρημαδιασμένα bitcoins, τα περίφημα κρυπτονομίσματα, ανάθεμα κι αν ξέραμε τι και πώς!

Όταν επιχείρησα να δω το mail μου αλλά και το λογαριασμό μου στο Instagram, έμεινα άναυδος!

Κάποιος χάκερ είχε παραβιάσει τους λογαριασμούς, που πλέον ήταν εκτός ελέγχου μου!

Μπορούσε να ανεβάζει ό,τι ήθελε, με μένα να αδυνατώ να επέμβω. Είχε αλλάξει τους κωδικούς και οι λογαριασμοί ήταν πια απολύτως στον έλεγχό του.

Φαινόμουν να επικοινωνώ με δεκάδες φίλους μου και να τους ενημερώνω ότι κέρδισα 10 χιλιάδες ευρώ μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

«Μόλις πήρα τα χρήματα τώρα στο Paypal μου. Δοκίμασε κι εσύ και ακολούθησε τη σελίδα τώρα για να πληρωθείς», τους… έγραφα!

Και ήμουν και επίμονος:
«Θεέ μου δεν μπορώ να πιστέψω ότι η αγορά μου ήταν πραγματική! Επένδυσα χίλια ευρώ και πήρα δέκα χιλιάδες μέσα σε τρεις ώρες! Μη διστάσεις!»
Και ναι, υπήρξαν φίλοι που το πήραν στα σοβαρά!

Τρομοκρατήθηκα γιατί ήμουν παντελώς ανήμπορος για οτιδήποτε.

Ο τύπος (οι τύποι) δεν μιλούσαν μόνο γι’ αυτό, με εμφάνιζαν να ζητάω και δανεικά μετά το… χαμένο πορτοφόλι μου.

Επικοινώνησα άμεσα με διάφορες υπηρεσίες, που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους.
«Μπορεί να σας μπλέξει, να σας εκβιάσει, να ανεβάσει φωτογραφίες –καταλαβαίνετε τι- να κάνει οτιδήποτε…»

Με έπιασε κρύος ιδρώτας όταν με ρώτησαν αν μέσα στα mail μου –με χακαρισμένο το λογαριασμό, όπως είπαμε- είχα τίποτα κωδικούς τραπεζών.

Κι έπρεπε άμεσα να ενημερώσω τις τράπεζες και να αλλάξουν όλοι οι κωδικοί.

Κάποιοι είχαν δει τα λεφτά τους να κάνουν φτερά και μετά… τρέχα γύρευε!

Το Instagram ζητούσε να στείλω επιστολές, διαβόλους και τριβόλους. Να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Και επέμενε, και αργούσε, ακόμα κι όταν ενημερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Αστυνομία!

Είναι, λέει, οι διαδικασίες τέτοιες και είναι χρονοβόρες…

Κι ήμουν από τους τυχερούς, αφού η ζημιά δεν επεκτάθηκε. Δεν την πλήρωσαν άνθρωποι, πρόλαβα να μην πειραχτούν οι λογαριασμοί μου στην τράπεζα.
Άλλοι άτυχοι είχαν πληρώσει πανάκριβα την επέλαση των χάκερ κι ακόμα τρέχουν.

Ένιωσα σαν να είχε μπει βιαστής στο σπίτι μου.

Είχα κάνει εν τη αφελεία μου ένα μοιραίο λάθος. Άνοιξα ένα link που τάχα μού έστειλε ένας φίλος, κι έτσι, με τους τρόπους που ξέρουν, οι χάκερ πήραν στα χέρια τους όλους τους λογαριασμούς μου.

Ποτέ ξανά, αν δεν επιβεβαιώσω ότι όντως κάποιος μού έχει στείλει ένα link.

Οι τράπεζες ήταν σαφείς:
«Ποτέ δεν δίνουμε κωδικούς σε κάποιον, ακόμα κι όταν μας λέει ότι θέλει να βάλει χρήματα στο λογαριασμό μας. Άλλο λογαριασμός κι άλλο κωδικοί. Όλη μέρα γίνεται και κάτι…»

Έμαθα από τον διευθυντή το νέο φρούτο που είναι πολύ της μόδας. Στέλνουν mail δήθεν από την τράπεζα, με κανονικό λογότυπο πολλές φορές, ζητούν επικαιροποίηση των στοιχείων, λένε ότι λήγει η κάρτα ανάληψης και ζητούν να πατήσουμε ένα link για να ανανεωθεί η κάρτα. Όποιος το έκανε, κλαίει ακόμα με μαύρο δάκρυ!

Το ίδιο κάνουν και από –υποτίθεται- εταιρείες κούριερ. Ότι υπάρχει ένα δέμα για μας και πρέπει να καταβάλουμε ένα μικρό ποσόν, μέχρι τέσσερα ευρώ. Όποιος «τσίμπησε» -γιατί όντως το ποσόν είναι αστείο- τρέχει και δεν φτάνει.

Από τα τρεχάματα μου –για καιρό- διαπίστωσα ότι γίνεται ΧΑΜΟΣ. Χ-Α-Μ-Ο-Σ. Το διαδίκτυο είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ πηγή κινδύνου, με επιτήδειους να ψάχνουν αφελείς ή ανυποψίαστους.

Το νου σας, πονάει!
Ποτέ κωδικούς σε κανένα, τεράστια προσοχή στα link.

Keywords
Τυχαία Θέματα