Αρχές του 2025 παραδίδεται το Πάτρα – Πύργος

Με την εγκατάσταση και των τριών εργοταξίων, προχωρά η κατασκευή του Πάτρα Πύργος.

Όπως δήλωσε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας, αναφορικά με τον ορίζοντα ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2025 ενώ όπως είπε «από την πλευρά μας θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε το έργο να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό» ενώ σημείωσε πως θα παραδοθεί και το μεγαλύτερο τμήμα το 2024.

Στην Πατρών-Πύργου,

ο παλαιός, επικίνδυνος οδικός άξονας θα δώσει τη θέση του σε έναν άνετο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα μειώσει κατά περίπου 40 λεπτά το ταξίδι, βελτιώνοντας κατακόρυφα τα χαρακτηριστικά του δρόμου.

Και στην Πατρών – Πύργου θα εφαρμοστεί το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Ηybrid, που πρώτη η Ολυμπία Οδός εφάρμοσε στην Ελλάδα.

Ο κ.Παπανικόλας έδωσε και κάποια στατιστικά για τη λειτουργία του νέου αυτού συστήματος: Ενδεικτικά από 1.1.2021 έως σήμερα έχουμε:

2.000.000 διελεύσεις από πύλες Hybrid1.750.000€ η οικονομική επένδυσή μας (τόσο πλήρωναν οι πελάτες μας πριν το Hybrid για αποστάσεις που δεν είχαν διανύσει).

Κατά τον ίδιο, είναι ένα σύστημα δίκαιο, καινοτόμο (ηλεκτρονικές πύλες χωρίς μπάρα) και με έντονο θετικό αντίκτυπο, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, καθώς χρησιμοποιεί τεχνολογία ελεύθερης ροής που βελτιώνει την οδηγική εμπειρία και συμβάλλει στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων. Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο από την πρώτη μέρα λειτουργίας της ολοκληρωμένης Πατρών- Πύργου.

Θα υπάρχουν 2 μετωπικοί σταθμοί διοδίων, στην Κάτω Αχαΐα και στα Χανάκια πριν τον Πύργο και ενδιαμέσως 12 Πύλες Hybrid στους κόμβους Κάτω Αχαΐας, Βάρδας, Γαστούνης και Αμαλιάδας που θα υλοποιούν το σύστημα χρεωπίστωσης μέσω του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Οι ζώνες χρέωσης είναι Μιντιλόγλι- Κυλλήνη και Κυλλήνη- Πύργος.

Μιλώντας στο Regional Growth Conference ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εξαρχής πει την αλήθεια, ότι ο οδικός άξονας Πατρών- Πύργου δεν θα γινόταν ποτέ με κατάτμηση. Γι αυτό και μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, ο δρόμος επέστρεψε στον παραχωρησιούχο.

«Αν βγούμε από αυτή την αίθουσα και πάμε στο δρόμο, είναι στημένα τα εργοτάξια, έχουν ξεκινήσει εργολαβίες. Άρα δεν είναι ένα μεγάλο “θα”, αλλά μία πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής του Πάτρα – Πύργος για την οδική ασφάλεια.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος θα είναι έτοιμος σε 36 με 38 μήνες, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι θα μπορεί τμηματικά να παραδοθεί και νωρίτερα από τους 40 μήνες της συμβατικής υποχρέωσης. Σημείωσε δε, ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος με το έργο Κάτω Αχαγιά-Πύργος που θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα