Ανδρέας Βροντάκης: Ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού

«Το Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για την ανάπτυξη άλλων ανάλογων φεστιβάλ γευσιγνωσίας και οινογνωσίαςβασισμένα σε τοπικά εδέσματα και αποστάγματα των νησιών του Αργοσαρωνικού» υπογραμμίζει σε άρθρο του στο TheCaller.gr, ο Ανδρέας Βροντάκης, υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Α’ Πειραιά και Νήσων.

Αναλυτικά

στο άρθρο του ο Ανδρέας Βροντάκης αναφέρει:

Κάνοντας αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών του Αργοσαρωνικού, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει εκτός από την δεδομένη γεωγραφική τους εγγύτητα με τον Πειραιά, την υψηλή ηλιοφάνεια και το θερμό τους κλίμα, τις εξαιρετικές τους παραλίες , τα ξενοδοχειακά τους συγκροτήματα και τις υψηλές υπηρεσίες εστίασης αλλά και την αρχαιολογική τους σημασία. Αν στα παραπάνω προστεθεί η υψηλή τους δημοτικότητα, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον για ένα τουριστικό προϊόν το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί πηγή εσόδων σε ετήσια βάση για τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και για τους κατοίκους που αναζητούν πηγές αύξησης του εισοδήματός τους.

Το γεγονός ότι τα νησιά του Αργοσαρωνικού παραμένουν προσανατολισμένα στην προσέλκυση εγχώριου τουρισμού, δεν αποκλείει την προβολή τους και σε τουρίστες του εξωτερικού που αναζητούν λύσεις αποδράσεων κοντά στην Αθήνα. Τι εμποδίζει όμως την πλήρη ανάπτυξη των νησιών στο βαθμό που τους αναλογεί και που θα έπρεπε να είναι οργανωμένα; Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες σε βασικές υποδομές όπως πχ η επαρκής υδροδότηση και το παλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, αποτελεί σίγουρα τροχοπέδη για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και από την αδυναμία πρόσβασης ή την ελλιπή στελέχωση των δομών υγείας, την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού. Εκ των ανωτέρω, είναι εύκολα αντιληπτό ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ανάλογη, άμεση και κατά προτεραιότητα παρέμβαση απαιτείται και στο ανεπαρκές και επικίνδυνο οδικό δίκτυο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών. Εκτός όμως από τα προβλήματα στις υποδομές, παρατηρείται και ανεπαρκής πληροφόρηση των επισκεπτών για τις παροχές που υπάρχουν σύμφωνα με τα σύγχρονα κριτήρια αξιολόγησης όπως είναι ο τύπος του τουριστικού προϊόντος και το εύρος των τιμών. Επομένως είναι αναγκαία να προωθηθεί η ψηφιακή προβολή των νησιών και η συγκροτημένη, αναλυτική πληροφόρηση των ενδιαφερομένων σε όλα τα επίπεδα. (ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ξενοδοχεία και καταλύματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ωράριο καταστημάτων κλπ)

Αναγκαία είναι επίσης η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών που αφορούν τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής αλλά και η ανάπτυξη αρχαιολογικών χώρων, όπως ο ναός της Αφαίας, ο Ρωσικός ναύσταθμος στον Πόρο, ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα κ.α. Απαιτείται παράλληλα η προβολή ιστορικών κτιρίων που προσφέρονται για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και η ανάδειξη του ιστορικού και θρησκευτικού αποθέματος που υπάρχει σε όλα σχεδόν τα νησιά. Θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν και να προβληθούν επισκέψεις σε μονάδες όπως παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια κλπ σε συνδυασμό με γαστρονομικές και οινοτουριστικές διαδρομές.

Το Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και γαστρονομικά φεστιβάλ της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για την ανάπτυξη άλλων ανάλογων φεστιβάλ γευσιγνωσίας και οινογνωσίαςβασισμένα σε τοπικά εδέσματα και αποστάγματα των νησιών του Αργοσαρωνικού. Αγροκτήματα, αμπελώνες και φάρμες που είναι επισκέψιμα και μπορούν να δημιουργήσουν μια αυθεντική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη παράλληλα με την αξιοποίηση αναγνωρισμένων σεφ ως brand ambassadors για την προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας του κάθε προορισμού.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Τουρισμό τις πεζοπορικές διαδρομές σε Αίγινα, Ύδρα και Μέθανα με διαδρομή που καταλήγει στο ηφαίστειο του νησιού και τη διοργάνωση συνεδρίων σε μια απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι δεδομένη. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που ασχολούνται με την προβολή του τουριστικού προϊόντος (ενώσεις ξενοδόχων, επιχειρηματιών εστίασης και αναψυχής και λοιπών επαγγελματιών εμπλεκομένων στον τουρισμό), αλλά και επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων και άλλων τουριστικών υπηρεσιών εκτός περιόδου αιχμής.

Το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις λύσειςπου θα οδηγήσουν στην πλήρη ανάπτυξη των νησιών του Αργοσαρωνικού με τρόπο σύγχρονο, ποιοτικό, ανταγωνιστικό και κυρίως εφαρμόσιμο. Η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματίες, οδήγησε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου και ευέλικτου προγράμματος το οποίο θα βοηθήσει τα νησιά ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες ενός εκάστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα