Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τους δασμούς του Τραμπ και γιατί έχει αφήσει ουραγό την Ευρώπη – Κάνει συμφωνίες με όλους πλην της ΕΕ

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει να κλείνει διμερείς συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένη από το νέο εμπορικό αφήγημα της Ουάσινγκτον. Παρά τις πιέσεις και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πολυαναμενόμενη άρση των αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, χωρίς ορατό χρονοδιάγραμμα.

Η επιβολή δασμών 10% σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα και επιπλέον 25% σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα αυτοκίνητα και τα μέταλλα, συνιστά ευθεία πρόκληση από την

Ουάσινγκτον. Και το τελεσίγραφο είναι σαφές: αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τον Ιούλιο, το ποσοστό των δασμών θα εκτοξευθεί στο 20%, στοχεύοντας ευθέως το διαχρονικό εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Politico, η συμφωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, που προβλέπει ελάφρυνση δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων και χάλυβα, αποτέλεσε για τον Τραμπ το πρώτο δείγμα «επιλεκτικής αποκλιμάκωσης». Παράλληλα, η εμπορική προσέγγιση με την Κίνα δείχνει ότι η αμερικανική διοίκηση αναζητά γρήγορες εμπορικές νίκες με χώρες που είναι διατεθειμένες να δεχτούν τους όρους της.

Αντιθέτως, η Ε.Ε. αντιμετωπίζεται πλέον ως δύστροπος και πολύπλοκος εταίρος. Ο Τραμπ δεν δίστασε να κλιμακώσει τη ρητορική του, χαρακτηρίζοντας την Ε.Ε. «χειρότερη και από την Κίνα» και υποστηρίζοντας ότι «δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφεύγει προς το παρόν την απευθείας σύγκρουση, ξεκαθαρίζοντας ότι συνάντηση με τον Τραμπ θα υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης «συγκεκριμένου πακέτου» προτάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τακτική «στρατηγικής υπομονής», ελπίζοντας πως μετά την τακτοποίηση των διμερών εκκρεμοτήτων της Ουάσινγκτον, η Ε.Ε. θα επανέλθει στο τραπέζι ως προτεραιότητα.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν με αντίμετρα ύψους 95 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείουν τη σύγκρουση, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Πίτερ Ναβάρο απορρίπτουν την ευρωπαϊκή στρατηγική ως «αντιπαραγωγική και προκλητική». Παράλληλα, εκπρόσωποι του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ διαμηνύουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» με όσους είναι πρόθυμοι να δεχθούν πιο «ισορροπημένες» εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν ευνοούν την ευρωπαϊκή πλευρά. Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής επαναβιομηχάνισης και ενίσχυσης της εσωτερικής παραγωγής, δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να χαλαρώσουν τους δασμούς. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο εμπορικός σύμβουλος Τζος Λίπσκι του Atlantic Council, η Ευρώπη «βρίσκεται τελευταία στη σειρά».

Η απουσία σαφούς στρατηγικής από την Ουάσινγκτον στις διαπραγματεύσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μάρος Σέφτσοβιτς και τα αδιέξοδα στις συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους έχουν εντείνει το αίσθημα στασιμότητας.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιμένουν ότι η Ένωση παραμένει συνεπής και έχει ήδη διαμορφώσει πλήρες πλαίσιο διαλόγου, ειδικά για την κοινή αντιμετώπιση της κινεζικής υπερπαραγωγής. Όπως σημειώνει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, «κανένας άλλος εταίρος των ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει τόσο ξεκάθαρα τις θέσεις του όσο η Ε.Ε. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν όταν έρθει η ώρα».

Μέχρι τότε όμως, το εμπορικό ρολόι της Ευρώπης μετρά αντίστροφα. Και ο Αύγουστος ενδέχεται να τη βρει όχι μόνο στο περιθώριο της εμπορικής στρατηγικής των ΗΠΑ, αλλά και υπό καθεστώς αυξημένων δασμών, σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάλυση, Τραμπ, Ευρώπη – Κάνει,analysi, trab, evropi – kanei