Άλμα στο πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις Ισραήλ – Ιράν, σε ιστορικό υψηλό από το 2022, ποια η κατάσταση στα χρηματιστήρια

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν έντονη πτώση σήμερα Παρασκευή, ενώ οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν, μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν. Η αιφνιδιαστική εξέλιξη προκάλεσε κύμα επενδυτικής φυγής προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός, το δολάριο και το ελβετικό φράγκο.

Η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μία περιοχή-κλειδί για την παραγωγή πετρελαίου,

ενισχύει την παγκόσμια αβεβαιότητα, σε μία ήδη ταραχώδη περίοδο λόγω της επιθετικής και απρόβλεπτης εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Σφοδρή αντίδραση των αγορών

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άλμα έως και 14%, αγγίζοντας τα 79 δολάρια ανά βαρέλι προτού περιοριστούν στα 74 δολάρια – αύξηση άνω του 5% για την ημέρα και η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από το 2022. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν τα 73 δολάρια.

Ο χρυσός, παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, ανήλθε στα 3.416 δολάρια ανά ουγγιά, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό των 3.500,05 δολαρίων του Απριλίου.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εγκατέλειπαν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία: τα αμερικανικά συμβόλαια μετοχών έπεσαν πάνω από 1,5%, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά 1% και οι βασικοί δείκτες στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση άνω του 1%.

«Το βασικό ερώτημα είναι: Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει αυτό;», δήλωσε ο Κρις Σικλούνα, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στη Daiwa Capital στο Λονδίνο.
«Η αγορά αντιδρά σωστά – μετοχές προς τα κάτω, πετρέλαιο και χρυσός προς τα πάνω».

Επιχείρηση του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων στο Ιράν, περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις πυρηνικής τεχνολογίας, εργοστάσια βαλλιστικών πυραύλων και στρατιωτικές διοικήσεις, στο πλαίσιο μακρόχρονης επιχείρησης για την αποτροπή κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.

Ως αντίποινα, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού. Οι δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να τα αναχαιτίσουν.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν συμμετείχε στην επιχείρηση του Ισραήλ.

Σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές

Η κλιμάκωση έρχεται σε μία στιγμή που οι επενδυτές ήδη παλεύουν με αστάθεια και ανατροπές στις πολιτικές των ΗΠΑ.

«Η γεωπολιτική αναταραχή προσθέτει μία ακόμη στρώση αβεβαιότητας στο ήδη εύθραυστο επενδυτικό κλίμα», ανέφερε η Τσάρου Τσανάνα, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Saxo Bank.
«Αν συνεχιστεί η ένταση, οι τιμές του πετρελαίου και των ασφαλών καταφυγίων θα διατηρήσουν την ανοδική τους τάση».

Το ισραηλινό σεκέλ υποχώρησε κατά 2%, ενώ τα ομόλογα μεγάλης διάρκειας των Ισραήλ, Αιγύπτου και Πακιστάν σημείωσαν απώλειες.

Καταφυγή στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στο 4,31%, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα των τιμών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές Μαρτίου, περίπου στο 2,42%.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας ενδέχεται να επηρεάσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Σικλούνα.

«Η τελική αντίδραση στις αγορές ομολόγων εξαρτάται από το πόσο έντονη θα είναι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας», τόνισε.

Κινήσεις στις ισοτιμίες

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,6% στις 98,277 μονάδες, ανακτώντας τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Ωστόσο, για την εβδομάδα, το δολάριο παραμένει χαμηλότερο κατά 1%, δείγμα αρνητικής επενδυτικής διάθεσης.

Το ελβετικό φράγκο άγγιξε το ισχυρότερο επίπεδο από τις 21 Απριλίου, πριν υποχωρήσει οριακά. Το γεν της Ιαπωνίας επίσης υποχώρησε ελαφρώς, ενώ το ευρώ και η στερλίνα σημείωσαν απώλειες 0,4%.

«Οι επενδυτές πλέον φοβούνται την πιθανότητα ολοκληρωμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής Ματ Σίμπσον από την City Index.
«Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άλμα, Ισραήλ – Ιράν, 2022,alma, israil – iran, 2022