ΑΑΔΕ: Στο “κυνήγι” της φοροδιαφυγής με δύο νέες παρεμβάσεις – Διερεύνηση όλων των αδήλωτων εισοδημάτων

Ειδικότερα, με δύο συγκεκριμένες παρεμβάσεις η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία τους τελευταίους μήνες καλπάζει.

Πρόκειται για το ειδικό πρόγραμμα για τη διενέργεια διασταυρώσεων μέσω των οποίων θα εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα αλλά και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των καταγγελιών που υποβάλλονται στις φορολογικές αρχές.

Σε ότι αφορά στης διασταυρώσεις των φορολογικών στοιχείων, προκειμένου να βρεθούν αδήλωτα εισοδήματα, αυτές θα περιλαμβάνουν τη σύγκριση των δηλούμενων εισοδημάτων,

με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

Επίσης θα διασταυρωθούν στοιχεία πώλησης ακριβών αντικειμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα κ.λπ. προκειμένου να συσχετιστεί η δαπάνη αγοράς τους, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί.

Ωστόσο, το βασικό εργαλείο ελέγχου των αδήλωτων εισοδημάτων είναι ο έλεγχος τους ύψους των τραπεζικών καταθέσεων, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Τί θα γίνει με τις καταγγελίες

Παράλληλα, θα αξιολογούνται αποτελεσματικότερα οι καταγγελίες που γίνονται στις φορολογικές αρχές, από πολίτες, για πιθανή φοροδιαφυγή φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων.

Οι καταγγελίες είτε είναι επώνυμες είτε ανώνυμες, αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και κάθε χρόνο υποβάλλονται χιλιάδες.

Μόνο στο ΣΔΟΕ υποβάλλονται περισσότερες από 8.500! Κύριες πηγές των καταγγελιών, οι οποίες μάλιστα αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρές είναι εκείνες που προέρχονται από πρώην συζύγους, συντρόφους, υπαλλήλους που απολύθηκαν (ειδικά γραμματείς και λογιστές), πρώην συνέταιρους, αλλά και δυσαρεστημένους πελάτες επιχειρήσεων.

Οι καταγγελίες θα αξιολογούνται με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως και 3:

– Με μηδέν (0) αξιολογούνται οι άνευ ενδιαφέροντος,
– με 1 οι καταγγελίες με απλό ή μικρό ενδιαφέρον,
– με 2 οι υποθέσεις που χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες και σημαντικές και
– με 3 οι υποθέσεις που απαιτούν «άμεση – ταχεία επέμβαση».
Μέσα από τη λίστα των καταγγελιών θα επιλέγονται με κριτήρια point system, οι υποθέσεις για τις οποίες θα δρομολογηθεί ο άμεσος έλεγχος.

Πηγή: sofokleousin.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΑΔΕ, “κυνήγι”, – Διερεύνηση,aade, “kynigi”, – dierevnisi