Working smarter: Πώς η τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουμε σήμερα

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας μας.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία έχει αλλάξει θεαματικά τον τρόπο που δουλεύουμε, διαμορφώνοντας μία εντελώς καινούργια πραγματικότητα όσον αφορά στο εργασιακό τοπίο.

Με ποιούς τρόπους όμως έχει μετασχηματίσει η τεχνολογία τον τρόπο που εργαζόμαστε σήμερα; Τους μοιραζόμαστε μαζί σας στο άρθρο που ακολουθεί!

1)  Δυνατότητα εργασίας εξ’ αποστάσεως

Μπορεί πριν από κάποια χρόνια να φάνταζε αδύνατο να δουλέψει

κανείς χωρίς να παρευρίσκεται ο ίδιος στον τόπο εργασίας του, όμως το μοντέλο της εργασίας εξ’ αποστάσεως αποτελεί πλέον πραγματικότητα για μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Χάρη στις υψηλές ταχύτητες internet, τα laptop και τα διάφορα περιφερειακά που μπορεί ο καθένας να έχει στο σπίτι του σήμερα, είναι δυνατό να δουλεύει από αυτό εξίσου αποδοτικά και αποτελεσματικά όσο και από το γραφείο.

2)  Αυξημένη ασφάλεια

Χάρη στην τεχνολογία, τα συστήματα ασφαλείας των εταιρειών και των επιχειρήσεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ενώ στο παρελθόν η κλοπή και η παράνομη χρήση δεδομένων ήταν εύκολο να γίνει και δύσκολο να εντοπιστεί, σήμερα αυτό έχει αλλάξει χάρη σε προηγμένα συστήματα ασφαλείας που αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις για να αποφευχθεί η κλοπή και η διαρροή πληροφοριών.

Παράλληλα, με τη χρήση συστημάτων ασφαλείας, εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα στην επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και η προστασία ευαίσθητων δεδομένων!

3)  Βελτιωμένη επικοινωνία

Όπως είπαμε και παραπάνω, η εργασία εξ΄ αποστάσεως είναι ευρέως διαδεδομένη σήμερα. Δεν θα μπορούσε όμως να είναι εφικτή χωρίς την άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων που δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Για να καταστεί αυτό εφικτό γίνεται χρήση διαφόρων διαδικτυακών πλατφορμών, όπως το Zoom, το Microsoft Teams και το Slack που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν σε projects, αλλά και να οργανώσουν από κοινού τη δουλειά τους. Έτσι, η εργασία εξ’ αποστάσεως γίνεται πιο εύκολη, όπως και η συνεργασία!

4)  Ευελιξία στην εργασία

Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον στους εργαζόμενους να είναι ευέλικτοι στον τρόπο που δουλεύουν, όχι μόνο όσον αφορά στον τόπο όπου εργάζονται, αλλά και στο ρυθμό με τον οποίο εργάζονται. Ανάλογα με το μοντέλο εργασίας που ακολουθεί κάποιος, αλλά και με τις ευθύνες και αρμοδιότητές του, μπορεί να διαμορφώσει τη δουλειά του όπως επιθυμεί μέσα στην ημέρα, ανάλογα με τα επίπεδα παραγωγικότητάς του. Άλλωστε, όπως αναφέραμε, οι πλατφόρμες που υπάρχουν σήμερα επιτρέπουν την εύκολη επικοινωνία και την αποτελεσματική εργασία!

Παράλληλα, η ευελιξία αυτή τόσο στο ωράριο, όσο και στην τοποθεσία από όπου δουλεύει κάποιος επιτρέπουν μία πιο υγιή ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

5)  Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει την επανάσταση στο σημερινό κόσμο, με πολλές επαγγελματικές ειδικότητες να τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, πολλές διαδικασίες έχουν πλέον αυτοματοποιηθεί, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθους.

Παράλληλα, επιτρέπουν στους εργαζόμενους να εξοικονομήσουν χρόνο και να ασχοληθούν με σύνθετες και δημιουργικές εργασίες, αντί για επαναλαμβανόμενες διαδικασίες που μπορούν να γίνουν με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, η παραγωγικότητά τους αυξάνεται και γίνονται πολύ πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους!

6)  Εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητες πληροφορίες

Κάποτε, η συγκέντρωση πληροφοριών ήταν μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και οι ίδιες οι πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωνε κάποιος πολλές φορές δεν ήταν επίκαιρες. Αυτό όμως έχει αλλάξει εντελώς σήμερα -η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ, χάρη στο internet!

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κάνοντας τη δουλειά τους πιο εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, χάρη στην εύκολη εύρεση και συλλογή πληροφοριών, η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται πολύ πιο γρήγορα, διευκολύνοντας διάφορες διαδικασίες σε μία επιχείρηση!

7)  Εκπαίδευση και μάθηση μέσω του διαδικτύου

Σήμερα, η εκπαίδευση των εργαζομένων μιας εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα, καθώς γίνεται πολύ πιο εύκολα και χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Χάρη σε ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες γνώσεις και προσόντα, καθώς και να εξελίξουν ήδη υπάρχοντα.

Η μάθηση πλέον μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκεται κανείς, αλλά και να προσαρμοστεί στο πρόγραμμά του, αφού γίνεται διαδικτυακά. Αυτό έχει καταστήσει την απόκτηση νέων ικανοτήτων ευκολότερη και πιο ευέλικτη από ποτέ!

Η τεχνολογία έχει αλλάξει με ποικίλους τρόπους το σημερινό μοντέλο εργασίας, αλλά και την καθημερινότητα των εργαζομένων. Είναι σίγουρο πως όσο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε θα διαμορφώνεται εκ νέου, δημιουργώντας κάθε φορά μία νέα πραγματικότητα!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Working, Πώς,Working, pos