Tα μηνύματα Τσίπρα και η συγκρότηση Εκτελεστικής Γραμματείας

Η “επόμενη ημέρα” της ανάδειξης εκτελεστικών οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκει τα στελέχη του κόμματος να αναλύουν τα μηνύματα που εξέπεμψε η ηγεσία και τον πρόεδρό του να προετοιμάζει τα επόμενά του βήματα για τη συγκρότηση της task force του κόμματος, μίας ολιγομελούς Εκτελεστικής Γραμματείας.

Όσοι άκουσαν με προσοχή την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατάλαβαν ότι έχει στείλει σαφή μηνύματα προς τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως θα πρέπει

να λειτουργούν πλέον ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί και να παράγουν προτάσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες και όχι λίστες με σταυροδοσίες για τα όργανα του κόμματος.

Το μήνυμα ήταν σαφέστερο και αρκετά πιο έντονο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές και δείχνει την αποφασιστικότητα του προέδρου του κόμματος να απεγκλωβιστεί από μία λογική εξάρτησης από τις τάσεις όταν αυτές λειτουργούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση εσωκομματικών συμφερόντων.

Επιπλέον όσοι είδαν τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας των 41 μελών κατανόησαν ότι ότι ο πρόεδρος του κόμματος “σεβάστηκε” το μήνυμα που έστειλαν τα παλαιά μέλη του κόμματος ψηφίζοντας για την Κεντρική Επιτροπή κι ως εκ τούτου πρότεινε για το νέο όργανο και τους δέκα πρώτους σε σταυρούς στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο.

Εκ παραλλήλου παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Κυριακής έστειλε μήνυμα πως θα απαντά πλέον στα στελέχη που θεωρεί ότι ασκούν αδίκως κριτική, κάτι που έκανε τόσο με τον Παύλο Πολάκη όσο και με τον Θοδωρή Δρίτσα.

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως και του Γιώργου Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα δείχνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε αποφάσεις όχι με βάση τί θα χαροποιούσε ή θα εξυπηρετούσε τις τάσεις αλλά με κριτήριο την ανανέωση, την ανιδιοτέλεια αλλά και την εμπειρία δύο ανθρώπων που έχουν δοκιμαστεί στα κομματικά καθήκοντα γι’ αυτό και τους αποκάλεσε “μπαρουτοκαπνισμένους”.

Η Εκτελεστική Γραμματεία θα είναι το πολιτικό διευθυντήριο του κόμματος και θα αποτελείται από 11 ή 13 μέλη. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του κόμματος, η γραμματέας, ο αναπληρωτής γραμματέας, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει και ποια μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα ενταχθούν σ’ αυτό το όργανο το οποίο επί της ουσίας θα χαράσσει τη γραμμή του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα