SOS εκπέμπει ο βυθός του Αιγαίου: Τι καταδεικνύει ο καθαρισμός των ακτών στην Αλόνησσο
«Συναντήσαμε μια πιο αισιόδοξη εικόνα στο νησί της Αλοννήσου, δεδομένου ότι συνήθως ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εικόνα που μας σοκάρει ανά την Ελλάδα, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει καθαρούς βυθούς», επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη ο Eπικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, αν και έχει γίνει αλίευση έως και 250 τόνων απορριμάτων από τις ακτές το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο ίδιος πρόσθεσε,
«Σε όλες τις επιχειρήσεις που κάνουμε ουσιαστικά δεν βρίσκουμε τίποτα διαφορετικό από αυτά που καταναλώνουμε στην ξηρά. Μην ξεχνάμε ότι το 80% περίπου των απορριμμάτων που παράγουμε στην ξηρά καταλήγουν στη θάλασσα (…)
Η βασική μας επιδίωξη σαν οργανισμός είναι να καταστήσουμε σαφές προς τις τοπικές κοινωνίες ότι η θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουν. Εχουμε δει νησιά στον κόσμο να καταστρέφονται λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου θετική όσον αφορά την επιβάρυνση (…)
Στα περισσότερα νησιά που επιχειρούμε, ο βυθός στα λιμάνια είναι καλυμμένος πλήρως από πλαστικά και απορρίμματα. Δεν βλέπουμε ούτε καν ίζημα.
Επειδή έχουμε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι περιοχές όπου βρίσκονται τουριστικά νησιά, νησιά μάλλον με ισχυρό ρεύμα τουρισμού είναι και τα πιο επιβαρυμένα.
Σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα, όλα ωραία και καλά οι εξαγγελίες και οι θεωρίες. Στην πράξη όμως έχουμε δει ότι υπάρχει η νομοθεσία. Ήδη υπάρχει υφιστάμενη νομοθεσία η οποία δεν τηρείται, δεν μπορούμε να μιλάμε για θαλάσσια πάρκα όταν δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για την προστασία τους.
Ευτυχώς η κατάσταση της Αλοννήσου μπορώ να πω ότι μετά από κάποια χρόνια έχει πια ισορροπήσει. Από όσο γνωρίζουμε σε συζητήσεις μας με την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές πήρε χρόνια, αλλά αυτό χάρη στις προσπάθειες των τοπικών εταίρων (…) Η κοινωνία των πολιτών, ιδρύματα που δραστηριοποιούνται οργανώσεις (δρουν), όχι όμως επειδή υπήρχε μια στρατηγική συγκεκριμένη σε κεντρικό επίπεδο (…)
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μία στρατηγική συγκεκριμένη για το θαλάσσιο περιβάλλον. Όχι μόνο δεν τηρούνται αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν υπάρχει καν μία συγκεκριμένη στρατηγική. Επίσης, υπάρχει μία λανθασμένη νοοτροπία ότι ο,τιδήποτε μπορούμε να εξαγγείλαμε μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως (…)
Πρώτα πρέπει να καλλιεργήσουμε το έδαφος για να καταλάβουμε τι εστί ένα θαλάσσιο πάρκο και ποια τα οφέλη. Μετά να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία. Απαιτείται διαβούλευση με τους τοπικούς εταίρους.
Ας μην ξεχνάμε ότι και στην περίπτωση της Αλοννήσου υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από την αλιευτική κοινότητα κάποτε (…)».
Πρόσθεσε, ακόμη:
«Σκοπεύουμε αυτό το δίκτυο μπλε δήμων να καταστεί ν αποκτήσει και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Νομίζω ότι είμαστε κοντά και σε αυτό, ώστε και η χώρα μας να δείξει ένα καλό παράδειγμα στην Ευρώπη.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, διότι είναι ένα δίκτυο που ενώνει την κοινωνία των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση, την αλιευτική κοινότητα, τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα. Οπότε είναι στο χέρι αν θέλετε, της κεντρικής διοίκησης αυτό το πράγμα να το αξιοποιήσει και να αποτελέσει μια διαφήμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (…)».
«Φροντίστε τον τόπο όπου ζει η κοινότητά σας γιατί αυτή είναι μόνο μια κοινότητα και αν σε κάθε νησί είχε το ίδιο ενδιαφέρον για την φροντίδα του περιβάλλοντος θα είχαμε την κατάσταση της Αλοννήσου σε πολύ περισσότερα νησιά», ανέφερε η εθελόντρια δύτης Θεοδώρα Φρανσίς.
Δείτε εδώ όλα όσα ειπώθηκαν στο ΕΡΤNews:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βρέθηκε σώα από πολίτη
- Σκληρή δήλωση Τραμπ για τον καρκίνο του Μπάιντεν: «Είναι ύπουλος, έχει πληγώσει πολλούς ανθρώπους και πραγματικά δεν τον λυπάμαι»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Ήταν πολύ εύκολη απόφαση να παραμείνω στην Εθνική Ελλάδας
- Καιρός - Ιταλοί μετεωρολόγοι: Ανατροπή τον Ιούνιο με «χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρά φαινόμενα»
- Η ΠΕΘ για την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
- Τέλη κυκλοφορίας από προηγούμενα έτη: Ποιοι θα πάρουν χρήματα πίσω
- Τη 1η Ιουνίου, εορτάζει ο Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής
- Πολωνία: Φιλοευρωπαίος ή εθνικιστής ο νέος πρόεδρος;
- Ο πιο ακριβοπληρωμένος πιλότος της F1 παίρνει πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τον Λιονέλ Μέσι
- Νίκη Κεραμέως: Η χώρα μας έχει πλέον χαμηλότερη ανεργία από τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Ισπανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιβεβαίωσε on air το καλοκαιρινό στο ΟΡΕΝ: «Ξεκινάμε 7 Ιουλίου, ψάχνουμε συνεργάτες»
- Πάνος Κατσαρίδης κατά Γλυκερίας: «Δεν μπορεί δίπλα σου να σκοτώνονται παιδιά κι εσύ να τραγουδάς το Τέλι – Τέλι»
- SOS εκπέμπει ο βυθός του Αιγαίου: Τι καταδεικνύει ο καθαρισμός των ακτών στην Αλόνησσο
- Οδοιπορικό στη Δαδιά: Η φύση αντιστέκεται – Το δάσος αναγεννάται και πάλι
- Είκοσι συλλήψεις ατόμων σε Αργολίδα, Αρκαδία και Κορινθία
- Ο Βασίλης Πορφυράκης απαντά για τις δηλώσεις για τη Ματίνα Νικολάου: «Ήταν λάθος του μοντάζ»
- Ρόδος: Τρεις ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες σειράς κλοπών
- Νίκος Υποφάντης: «Θα έβλεπα τον Αρναούτογλου στην πρωινή ζώνη, διεστραμμένο, αλλά εξαιρετική λύση»
- Μεσσηνία: Απόπειρα κλοπής ATM τα ξημερώματα στη Βαλύρα
- Κύθνος: “Πρόκειται για ένα πρωτοφανές και καταδικαστέο γεγονός” δηλώνει ο δήμαρχος για τις φόλες σε ζώα

- Τελευταία Νέα TheCaller
- SOS εκπέμπει ο βυθός του Αιγαίου: Τι καταδεικνύει ο καθαρισμός των ακτών στην Αλόνησσο
- Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας επιβεβαίωσε on air το καλοκαιρινό στο ΟΡΕΝ: «Ξεκινάμε 7 Ιουλίου, ψάχνουμε συνεργάτες»
- Θανάσης Πάτρας: «Καλημέρα, κύριε Λογοθέτη» – Λευτέρης Ελευθερίου: «Λογοθέτη με είπες; Πώς σου ήρθε αυτό τώρα;»
- Ταγιάνι: To μοναδικό παιδί της Παλαιστίνιας γιατρού που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς, θα μεταφερθεί στην Ιταλία για να υποβληθεί σε επέμβαση
- Κύθνος: “Πρόκειται για ένα πρωτοφανές και καταδικαστέο γεγονός” δηλώνει ο δήμαρχος για τις φόλες σε ζώα
- Αττική: Εντοπίστηκε εργαστήριο νόθευσης και επανατυποποίησης κοκαΐνης – Συνελήφθη 39χρονος
- Πώς μυρίζει το Διάστημα;
- Ρόδος: Τρεις ανήλικοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες σειράς κλοπών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Χαμάς απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Στιβ Γουίτκοφ
- Γιοβάνοβιτς: «Εύκολη απόφαση για μένα» – BINTEO
- Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο χιλιάδες μαθητές θα φοιτήσουν στα σχολεία που τους αξίζουν
- Παρί Σεν Ζερμέν – Ίντερ: Το 2-0 του Ντουέ με τη βοήθεια και της τύχης
- Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον Τούρκο που πυροβόλησε εναντίον στελεχών της ΕΥΠ
- Champions League: Ο Ντουέ νίκησε τον Ζόμερ με δυνατό σουτ και έγραψε το 2-0 για την Παρί
- Σκληρή δήλωση Τραμπ για τον καρκίνο του Μπάιντεν: «Είναι ύπουλος, έχει πληγώσει πολλούς ανθρώπους και πραγματικά δεν τον λυπάμαι»
- Βουλή: Την Τρίτη (3/6) αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ
- Iσραήλ σε Χαμάς: "Ρίξαμε 50 βόμβες σε 30 δευτερόλεπτα για να εξοντώσουμε τον Μοχάμεντ Σινουάρ - Είστε οι επόμενοι"
- UEFA Champions League: Το φαντασμαγορικό σόου του θρυλικού συγκροτήματος Linkin Park πριν τη σέντρα του τελικού