Oικοδομικές άδειες εξπρές για το project του Ελληνικού – Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή

Οικοδομικές άδειες - εξπρές και αύξηση κατά 6 μέτρα του ύψους των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι κατασκευές που επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος των ψηλών κτιρίων καθώς και οι κατασκευές που επιτρέπονται χωρίς όριο ύψους.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό της Lamda Development θα κατασκευαστούν τουλάχιστον τρεις ουρανοξύστες στο Ελληνικό ύψους 200 μέτρων.

Ειδικότερα όπως προβλέπεται για όλες τις οικοδομικές εργασίες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά

απαιτείται η έκδοση αδειών, οι οποίες χορηγούνται από το Γραφείο Ελληνικού ύστερα από υποβολή αίτησης από τον κύριο ή τον έχοντα νόμιμο δικαίωμα.

Το Γραφείο Ελληνικού ελέγχει τα υποβληθέντα δικαιολογητικά και μελέτες εντός προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή τους, διατυπώνοντας αιτιολογημένα άπαξ εντός της ίδιας προθεσμίας παρατηρήσεις για ελλείψεις ή λάθη που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο.

Πώς θα γίνονται οι προεγκρίσεις

Η προέγκριση εκδίδεται εντός, αποκλειστικής προθεσμίας πέντε ημερών, ενώ σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της προθεσμίας, η προέγκριση θεωρείται χορηγηθείσα.

Η αναθεώρηση της προέγκρισης είναι υποχρεωτική, μόνο εάν τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου ή ύψους μεταβάλλονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% σε σχέση με τα υποβληθέντα διαγράμματα.

Εφόσον απαιτείται γνωμοδότηση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής επί των αρχιτεκτονικών μελετών που υποβάλλονται για την έκδοση οικοδομικής άδειας, αυτή παρέχεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Οι αρμοδιότητες της έγκρισης των υψομετρικών μελετών οδών για τις εργασίες αυτές ασκούνται από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Η έγκριση της υψομετρικής μελέτης παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου.

Εφόσον υπάρχει εγκεκριμένη υψομετρική μελέτη, οι βεβαιώσεις που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, χορηγούνται από την υπηρεσία εντός πενταημερών από την υποβολή της αίτησης. Με την πάροδο της προθεσμίας άπρακτης, η βεβαίωση θεωρείται χορηγηθείσα.

Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και μέχρι την αποπεράτωση του οδικού δικτύου η κυκλοφοριακή σύνδεση των εγκαταστάσεων διενεργείται από και προς το υφιστάμενο εγκεκριμένο οδικό δίκτυο στα όρια του Μητροπολιτικού Πόλου μέσω προσωρινών συνδέσεων εντός του Πόλου.

Όσον αφορά τις κατεδαφίσεις εντός της έκτασης του Ελληνικού, προβλέπεται ότι η έκδοση των αδειών κατεδάφισης γίνεται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου στο Γραφείο Ελληνικού, ενώ η άδεια εκδίδεται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την προσκόμιση των δικαιολογητικών για 3 χρόνια από την έκδοσή της και αναθεωρείται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται.

Κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο πλαίσιο έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τα έργα του Μητροπολιτικού Πόλου και ειδικότερα στις περιπτώσεις έκδοσης απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), η απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας 100 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία της συνεδρίασής του.

Τέλος οι άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού Αγίου Κοσμά, μπορούν να εκδίδονται και τμηματικά ανά εγκατάσταση ή και ως αυτοτελές τμήμα.

Στους χώρους αθλητικών συγκεντρώσεων οι αμιγώς αθλητικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν τουλάχιστον 50% των εγκαταστάσεων.

Στο υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να περιλαμβάνονται συνοδές χρήσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων με τους αντίστοιχους διαδρόμους, όπως χώροι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, χώροι εκπαίδευσης, αθλητικοί ξενώνες, παιδότοπος, εκθεσιακοί χώροι, καθώς και εμπορικές δραστηριότητες με τους αντίστοιχους διαδρόμους, ιδίως, καφέ, εστιατόρια, μαγειρεία, μπουτίκ αθλητικών ειδών, εμπορικά καταστήματα, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Όσον αφορά στο προσωπικό του Γραφείου του Ελληνικού προβλέπεται η σύσταση 40 οργανικών θέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Oικοδομικές, Ελληνικού –, Βουλή,Oikodomikes, ellinikou –, vouli