Big deals στην ελληνική αγορά παρά την διεθνή οικονομική κρίση

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, αρκετές είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που λαμβάνουν σάρκα και οστά επί ελληνικού εδάφους.

Το σενάριο των προώρων εκλογών, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ανησυχίες για ύφεση αλλά και η άνοδος του κόστους χρήματος, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις επιχειρηματικές συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες.

Στον κατασκευαστικό κλάδο χτες ανακοινώθηκε πως το σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου, Καϋμενάκη  αγοράζουν το 31,7% της Intrakat από την Intracom με τιμή

2,95 ευρώ ανά μετοχή.

Δύο μήνες νωρίτερα οι ίδιοι είχαν πουλήσει τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil, η οποία και αγόρασε το 75% των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου έναντι 750 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμη σημαντική εξαγορά στον τομέα της ενέργειας έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra.

Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους κίνηση εξαγοράς. Με τη συναλλαγή η ΔΕΗ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω των 110MW.

Όμως εκτός από τις κατασκευές ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλους κλάδους.

Στις ασφάλειες, η Allianz αγοράζει έναντι υψηλού τιμήματος (7,80 ευρώ ανά μετοχή) την Ευρωπαϊκή Πίστη. Επισημαίνεται ότι ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Ευρωπαϊκής Πίστης, για να αποκτήσει  συνολικά 19.181.256 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν 72,27% του μετοχικού κεφαλαίου

Την δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου στην πληροφορική που στη βάση του θα έχει το systems integration, τον τομέα δηλαδή που δραστηριοποιείται η BYTE, προωθεί η Ideal Holdings, μέσω της δημόσιας πρόταση για την απόκτηση τουλάχιστον του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης σε ένα deal που με βάση το προσφερόμενο τίμημα αποτιμά την Byte στα 60 εκατ. ευρώ και την Ideal στα 130 εκατ. ευρώ.

Η Intralot είναι σε αύξηση κεφαλαίου με το fund Standard General να έχει δεσμευτεί να αποκτήσει αδιάθετα μέχρι και το 33% του συνόλου των μετοχών.

Eπίσης η Dimand εισέρχεται στο χρηματιστήριο με μεγάλους επενδυτές να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η έκδοση καλύφθηκε με ευκολία. Είχε προηγηθεί η υπερκάλυψη της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, Μπλε Κέδρος.

Στον τομέα τροφίμων, από την αρχή του έτους έχουν γίνει πάνω από 15 deals. Από τα πιο εμβληματικά είναι αυτό της εισόδου του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Ο ίδιος έχει εξαγοράσει επίσης την εταιρεία ΕΔΕΣΜΑ ενώ μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη έχουν υπογράψει MOU για την απόκτηση της εταιρείας, Ελληνικοί χυμοί.

Επίσης η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, η οποία συνεργάζεται με το σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Lidl, η The Mart, o Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και με μεγάλο αριθμό κρεοπωλείων, έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με την Αφοί Νασόπουλοι, η οποία επίσης αποτελεί βασικό τροφοδότη πολλών επιχειρήσεων κρέατος αλλά και σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά.

Μέσα από τη συγκεκριμένη σύμπραξη θα δημιουργηθεί μία νέα κοινή εταιρεία με τη συμμετοχή και των δύο επιχειρηματικών οικογενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Big,