Airbnb: Πρώτα σε ζήτηση τα ακίνητα στην Ελλάδα-Ανάκαμψη πάνω από 200% σε σχέση με πέρυσι

Ανάκαμψη της τάξεως του 237,3% σε σχέση με πέρυσι και σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από αυτά του 2019 εμφανίζει η διεθνής ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.

Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τα στατιστικά της AirDNA η οποία παρακολουθεί τον κλάδο, μαρτυρούν όχι μόνο τη δημοφιλία της χώρας αλλά και τη μετατόπιση ενός μεγάλου μέρους της αγοράς φιλοξενίας από την παραδοσιακή ξενοδοχία στις νέου τύπου μορφές διαμονής, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Παράλληλα

εξηγούν και την αυξημένη είσοδο νέων καταλυμάτων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συχνά δε με μαζικό τρόπο που ανταγωνίζεται ευθέως, και αθέμιτα κατά τους ξενοδόχους, τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του 2019, οι διαθέσιμες στην Ελλάδα κλίνες προς ενοικίαση μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέρχονταν στα επίπεδα των 800.000, μέγεθος σχεδόν παρόμοιο με τα 870.000 κρεβάτια που είναι διαθέσιμα σε ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Κατά το 2021 ο ελληνικός τουρισμός εν γένει εκτιμάται ότι ανέκτησε το περίπου 50% της δραστηριότητας του 2019, τελευταίο έτος πριν ενσκήψει η πανδημία που οδήγησε σε βαθιά ύφεση τον τομέα.

Ειδικά όμως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται πως ανέκτησαν μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 60%, καθώς προτιμήθηκαν λόγω της ιδιωτικότητας που εξασφαλίζουν σε σχέση με τη μαζικότερη φιλοξενία σε ξενοδοχεία.

Επομένως, αφού η ζήτηση αυξάνεται κατά 237,3% φέτος, συνάγεται πως το φετινό καλοκαίρι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 16% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

Οσον αφορά την κατάταξη των πόλεων που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ζήτησης, η Αθήνα βρίσκεται στην έβδομη θέση με αύξηση 367,9% φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, ενώ στην πρώτη θέση είναι το Πόρτο της Πορτογαλίας και ακολουθούν η Βενετία, η Φλωρεντία, η Νάπολη, το Ντουμπρόβνικ και η Λισαβόνα.

Αυξήσεις έως και 84% στα μισθώματα

Το εισόδημα που εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές είναι ο βασικός λόγος που ολοένα και περισσότερα σπίτια, διαμερίσματα, εξοχικά ή και απλά δωμάτια μπαίνουν στην αγορά.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ένα μέσο διαμέρισμα τρίτου ορόφου, επιφάνειας 75 τ.μ., σε πολυκατοικία του 1980, αλλά πλήρως ανακαινισμένο, μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαία έσοδα της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση πληρότητας της τάξεως των 24 ημερών ανά μήνα και τη μέση τιμή στα επίπεδα των 85 ευρώ την ημέρα. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν μέσο όρο έτους, καθώς τους θερινούς μήνες, και ιδίως την περίοδο από τις αρχές Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές είναι υψηλότερες.

Επιπλέον, σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως στο κέντρο της Αθήνας τα έσοδα είναι ακόμα μεγαλύτερα. 

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα