AKTΩΡ Παραχωρήσεις: Στα σκαριά το έργο ανάπλασης της μαρίνας Αλίμου

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Ιουλίου 2023 έχει τεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο αναβάθμισης της Μαρίνας Αλίμου.

Η διοίκηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, βρίσκεται εν αναμονή έκδοσης της ΚΥΑ ώστε να προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης.

Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών της Μαρίνας

Αλίμου στοχεύουν στη δημιουργία μίας σύγχρονης μαρίνας, δυναμικότητας 979 θέσεων ελλιμενισμού συνολικά, εκ των οποίων 873 αφορούν σε σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών και μήκους έως 50m, 95 αφορούν σε ναυταθλητικά σκάφη μήκους 6m έως 15m, και 11 αφορούν σε αλιευτικά σκάφη.

Επίσης προβλέπεται η αξιοποίηση της λιμενικής υποδομής της μαρίνας, καθώς και η ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης της, συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων περίπου.

Μετά την αναβάθμιση η μαρίνα θα διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας θα διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα σκάφη, όπως διοικητήριο, χώρους υγιεινής, super market, καταστήματα παροχής υπηρεσιών, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, χώρους εστίασης.

Επίσης, θα περιλαμβάνει χώρο χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών, ξενοδοχείο και λοιπές χρήσεις τουρισμού-αναψυχής. Ακόμη, εντός των ορίων της μαρίνας θα λειτουργεί πρατήριο καυσίμων οχημάτων και πλυντήριο οχημάτων.

Οι χώροι περιπάτου, οι ποδηλατοδρόμοι, οι χώροι στάθμευσης, οι χώροι αναψυχής και εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα θα είναι διαθέσιμα στους χρήστες και επισκέπτες της μαρίνας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.

Η μαρίνα Αλίμου κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’70 και αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της φιλοξενίας σκαφών αναψυχής στο μέτωπο της πρωτεύουσας.

Στη μαρίνα ελλιμενίζονται κυρίως σκάφη σε μόνιμη βάση, αλλά και διερχόμενα, ενώ σε αυτή εκτός από ιδιωτικά σκάφη δραστηριοποιείται πλήθος εταιρειών επαγγελματικών σκαφών αναψυχής (yacht chartering).

Η Μαρίνα Αλίμου μαζί με τη Μαρίνα Γουβιών αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες – από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού – μαρίνες της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
AKTΩΡ Παραχωρήσεις, Αλίμου,AKTor parachoriseis, alimou