«1984»: 74 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ

Ο Τζορτζ Όργουελ έγινε διάσημος από τις δύο πολιτικές αλληγορίες, που κυκλοφόρησαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η «Φάρμα των Ζώων» («Animal Farm», 1945) είναι μία καταδίκη του σταλινισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού και το «1984» (8 Ιουνίου 1949) μία ζοφερή προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στον απλό άνθρωπο, όταν η εξουσία ασκείται ως αυτοσκοπός.

Δύο έργα, που δεν χάνουν και σήμερα την επικαιρότητα και την ευθυβολία τους, σε μια εποχή που ο «Μεγάλος Αδελφός», όρος που έρχεται

κατευθείαν από το «1984», απειλεί την ιδιωτική σφαίρα του ατόμου.

Ο Τζορτζ Οργουελ υπήρξε βαθύτατα πολιτικός συγγραφέας, αν και το πολιτικό του στίγμα δεν ήταν πάντα ευκρινές. Ο ίδιος δήλωνε σοσιαλιστής, ήταν σφοδρός αντικομουνιστής, ενώ την ίδια ώρα περιέγραφε τον εαυτό του ως συντηρητικό αναρχικό.

Άλλα γνωστά βιβλία του είναι το «Κρατείστε σφιχτά τον μικροαστισμό σας» («Keep the Aspidistra Flying», 1936), στο οποίο περιγράφει την ανιαρή ζωή στην επαρχιακή Αγγλία και «Οι Φάμπρικες του Γουίγκαν Πάιαρ» («The Road to Wigan Pier», 1937), ένα ντοκουμέντο για την κατάσταση της εργατικής τάξης στη Βόρεια Αγγλία.

Έχοντας προσβληθεί από φυματίωση πάνω στην ακμή της συγγραφικής του διαδρομής, ο Τζορτζ Όργουελ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 21 Ιανουαρίου 1950, σε ηλικία 46 ετών.

Πηγή: SanSimera.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
1984, Τζορτζ Όργουελ,1984, tzortz orgouel