Η αγωνιστική GR Corolla που “καίει” υγρό υδρογόνο

Αυτή είναι η Toyota GR Corolla H2, το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο που κινείται με υγρό υδρογόνο ως καύσιμο σε κινητήρα εσωτερικής καύσης!

Σωστά διαβάσατε, υδρογόνο ως καύσιμο σε κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η Toyota πιστεύει σε αυτή τη νέα τεχνολογία και συνεχίζει δυναμικά την εξέλιξη. Προσφάτως λοιπόν, η εικονιζόμενη GR Corolla αγωνίστηκε στον 24ωρο αγώνα του Super

Taikyu στην πίστα του Fuji. Στην Ιαπωνία φυσικά… που αλλού;

Αυτό λοιπόν είναι ιστορία που γράφεται στην αυτοκίνηση, αφού μιλάμε για την πρώτη φορά που ένα όχημα αγωνίζεται με καύσιμο υγρό υδρογόνο! Βεβαίως το υδρογόνο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Toyota, αφού μια αντίστοιχη GR Corolla H2 εξελίσσεται ήδη από το 2021 και αντιστοίχως έχει τρέξει σε αγώνες στην Ιαπωνία. Όμως παλαιότερα χρησιμοποιούσε αέριο υδρογόνο. Τώρα με τη στροφή στο υγρό καύσιμο έχουμε – πέρα από την τεράστια τεχνολογική πρόκληση – και μια πιο ανταγωνιστική συμμετοχή.

Τα πλεονεκτήματα του υγρού υδρογόνου

Το υγρό υδρογόνο καθιστά τον ανεφοδιασμό στα pit πιο αποτελεσματικό, με τη διαδικασία να μη διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη σε βενζίνη. Για αρχή, σημαντικό, ο ανεφοδιασμός σε υγρό υδρογόνο γίνεται απευθείας εντός των pit. Επίσης, ο εξοπλισμός που προηγουμένως ήταν απαραίτητος για την παραγωγή συμπιεσμένου αερίου υδρογόνου, πλέον δεν χρειάζεται. Έτσι, το σημείο εγκατάστασης του σταθμού ανεφοδιασμού μπορεί να είναι τέσσερις φορές μικρότερο σε σύγκριση με τους σταθμούς αερίου υδρογόνου. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη συμπίεσης κατά το γέμισμα, πολλά οχήματα μπορούν να γεμισούν διαδοχικά.

Επίσης, τους τελευταίους δύο μήνες, το βάρος του GR Corolla H2 Concept μειώθηκε κατά 50+ κιλά, με αποτέλεσμα να είναι ταχύτερο από το μοντέλο με αέριο καύσιμο υδρογόνου. Η Toyota συνέχισε την ανάπτυξη και έκανε βελτιώσεις μέσω των δραστηριοτήτων μηχανοκίνητου αθλητισμού με την υποστήριξη πολλών συνεργατών, και αυτό κατέστησε δυνατή την είσοδο στον αγώνα Fuji 24 Hours. Το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου του GR Corolla H2 Concept έχει τροποποιηθεί σε συνδυασμό με την αλλαγή από αέριο σε υγρό υδρογόνο. Ωστόσο, ο κινητήρας είναι ο ίδιος όπως όταν το όχημα λειτουργούσε με αέριο υδρογόνο. Και, καθώς η ενεργειακή πυκνότητα αυξάνεται με την αλλαγή του καυσίμου σε υγρό υδρογόνο, το εύρος λειτουργίας έχει διπλασιαστεί με τον ίδιο χρόνο πλήρωσης όπως πριν (περίπου 1,5 λεπτό).

Οι δυσκολίες

Το υγρό υδρογόνο ως καύσιμο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από -253 βαθμούς Κελσίου κατά την πλήρωση και αποθήκευση. Αυτό θέτει μοναδικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ανάπτυξη τεχνολογίας αντλιών καυσίμου που μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον χαμηλής θερμοκρασίας, αποτρέποντας τη φυσική εξάτμιση του υδρογόνου από τις δεξαμενές και τη θέσπιση κανονισμών για τις δεξαμενές υδρογόνου που τοποθετούνται σε οχήματα. Η Toyota θα συνεχίσει να δουλεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με τη συνεργασία των εταίρων της στους τομείς της παραγωγής, μεταφοράς και χρήσης υδρογόνου.

Βέβαια, τόσο το αέριο όσο και το υγρό υδρογόνο έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα και προκλήσεις, με το αέριο υδρογόνο να έχει το πλεονέκτημα ότι έχει απλούστερη διαμόρφωση συστήματος. Η Toyota θα συνεχίσει να εστιάζει στην ανάπτυξη τόσο αερίου όσο και υγρού υδρογόνου για να αυξήσει τις επιλογές παροχής καυσίμου και να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Πλεονεκτήματα του Υγρού Υδρογόνου

Αυξημένη ενεργειακή πυκνότητα και αυτονομίαΜικρότεροι σταθμοί υδρογόνου (επιτρέπει ανεφοδιασμό στα pits)Δεν χρειάζεται συμπίεση, επιτρέποντας τον διαδοχικό ανεφοδιασμό πολλών οχημάτων

Δυσκολίες-προκλήσεις με το Υγρό Υδρογόνο

Πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασίες κάτω των -253°CΑποτροπή εξάτμισης του υδρογόνου λόγω θερμότητας στη δεξαμενήΤεχνολογία αντλιών καυσίμου που μπορούν να λειτουργούν στους -253°C

The post Η αγωνιστική GR Corolla που “καίει” υγρό υδρογόνο appeared first on trcoff.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα