Καύσωνας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μπορεί ένα EV να υπερθερμανθεί;

12:33 7/7/2025 - Πηγή: Caroto
Με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40°C, πολλοί οδηγοί αναρωτιούνται αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινδυνεύουν να υπερθερμανθούν – Η πραγματική πρόκληση δεν είναι η οδήγηση, αλλά η φόρτιση. Στην πράξη, όμως, η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη λύση.

Με την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, νέα ερωτήματα προκύπτουν για την καθημερινή χρήση των EV – ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζέστη αγγίζει τα

άκρα. Το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης του κινητήρα ή της μπαταρίας είναι από τους βασικούς προβληματισμούς.

Παρότι πράγματι παράγεται θερμότητα όσο ρέει ρεύμα, τα περισσότερα σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν εξελιγμένα συστήματα θερμικής διαχείρισης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα προτού γίνει σοβαρό.

Στην πράξη, οι περισσότερες εταιρείες σήμερα χρησιμοποιούν υδρόψυξη για τις μπαταρίες και τον ηλεκτροκινητήρα, με μείγματα νερού-γλυκόλης και συστήματα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Οι αισθητήρες εντοπίζουν κάθε απόκλιση θερμοκρασίας και το σύστημα ψύξης ενεργοποιείται ανάλογα.

Η ιδανική θερμοκρασία για τη λειτουργία μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου είναι μεταξύ 20 και 35°C. Πάνω από τους 45°C, ξεκινά η επιτάχυνση της χημικής φθοράς. Γι’ αυτό και υπάρχει πλήρης έλεγχος μέσω του battery management system (BMS), που ρυθμίζει τα πάντα – από τη ροή του ψυκτικού μέχρι την απόδοση ισχύος.

Ο ίδιος ο ηλεκτροκινητήρας είναι λιγότερο ευαίσθητος, αλλά και εκεί υπάρχουν συστήματα υγρής ή αερόψυξης, που υποστηρίζονται από το λογισμικό ελέγχου ισχύος, ώστε να μειώνεται η κατανάλωση όταν η θερμοκρασία πλησιάζει το όριο.

Η πραγματική πρόκληση για ένα ηλεκτρικό το καλοκαίρι δεν είναι η οδήγηση, αλλά η φόρτιση. Κατά τη διαδικασία ταχείας φόρτισης, το ρεύμα που διέρχεται είναι υψηλό και η θερμότητα που παράγεται μεγάλη.

Αν το σύστημα δεν μπορέσει να την απομακρύνει έγκαιρα, το αυτοκίνητο μειώνει αυτόματα την ταχύτητα φόρτισης. Αυτό ήταν εμφανές σε παλαιότερα μοντέλα, όπως ο Nissan Leaf, που διέθετε μόνο αερόψυκτο σύστημα και παρουσίαζε σημαντικές καθυστερήσεις σε αλλεπάλληλες φορτίσεις. Σήμερα, τα περισσότερα EV έχουν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

Ακόμα και η φόρτιση στις ίδιες τις υποδομές (ταχυφορτιστές) επηρεάζεται από τη θερμότητα. Πολλές σύγχρονες στήλες έχουν δικά τους κυκλώματα ψύξης, ενώ μερικές διαθέτουν μέχρι και υδρόψυκτα καλώδια. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις καύσωνα και συνεχούς έκθεσης στον ήλιο, μια υποδομή μπορεί να μειώσει την ισχύ της ή να βγει προσωρινά εκτός λειτουργίας.

Η νέα τεχνολογία που κάνει την εμφάνισή της είναι η «immersions cooling», δηλ. η ψύξη με βύθιση των ίδιων των στοιχείων της μπαταρίας σε ψυκτικό υγρό, κάτι που ήδη χρησιμοποιείται σε high-performance μοντέλα με 800V τεχνολογία.

Τελικά, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν πρόκειται να μείνει στον δρόμο από υπερθέρμανση, εκτός αν υπάρχει βλάβη ή ακραία παραμέληση. Ωστόσο, ο οδηγός μπορεί να βοηθήσει το σύστημα, επιλέγοντας σκιά για στάθμευση, χρησιμοποιώντας την προψύξη της μπαταρίας πριν από φόρτιση και αποφεύγοντας διαδοχικές ταχυφορτίσεις μέσα στον καύσωνα.

Η τεχνολογία προστατεύει αποτελεσματικά το όχημα, όμως λίγη κοινή λογική κάνει τη χρήση πιο άνετη και αποδοτική, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Το άρθρο Καύσωνας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μπορεί ένα EV να υπερθερμανθεί; εμφανίστηκε πρώτα στο caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα