Το σημαντικότερο αυτοκίνητο το έτος που γεννήθηκες (1995-2000)

2000 – Alfa Romeo 147

Πρόκειται για τον αντικαταστάτη της τρίθυρης 145 και της πεντάθυρης 146. Έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής κι ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς για το 2001, έχοντας κερδίσει έναν μόλις περισσότερο βαθμό από το επίσης εξαιρετικό Ford Mondeo. Με την κίνηση στον μπροστινό άξονα, φορούσε κινητήρες από 1.6 λίτρα (με 105 και 120 ίππους) ως V6 με 3.2 λίτρα για την έκδοση GTA των 250 ίππων.

Σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο μοντέλο της Alfa Romeo στην κατηγορία.

Φιναλίστ: Mini Cooper, Honda Civic, Ford Mondeo, Mercedes C-Class

1999 – BMW X5

Μέχρι τότε, τα μεγάλα εκτός δρόμου μοντέλα στερούνταν σωστής οδικής συμπεριφοράς στην άσφαλτο. Η αρχική X5 (με την κωδική ονομασία E53) ήταν καλοστημένη, είχε ακριβές τιμόνι και μερικούς εξαιρετικούς κινητήρες. Ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από μία BMW, αν κι οι χώροι που πρόσφερε υπολείπονταν των εξωτερικών της διαστάσεων. Η X5 κατασκευαζόταν στην Αμερική, κάτι που είναι πολύ λογικό καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες αγορές του μοντέλου κι έτσι η BMW μειώνε το κόστος μεταφοράς της. Ο διάδοχός της παραμένει ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο αυτοκίνητο.

Φιναλίστ: Audi A2, Ferrari 360, Honda Insight, Honda S2000, Toyota Yaris

1998 – Ford Focus

Ήταν μια κοσμογονία σε σχέση με το Escort που αντικατέστησε κι ορθά η Ford επέλεξε διαφορετικό όνομα για το νέο της μικρομεσαίο. Συνδύαζε κορυφαία οδική συμπεριφορά κι αίσθηση τιμονιού, οπότε ήταν πολύ ευχάριστο στην οδήγηση ανεξαρτήτως κινητήρα. Ε εντάξει, με τον 1.4 ήταν τάφος, ενώ κι ο 1.6 ήταν οριακός. Το 1.8 άρχιζε να γίνεται ευχάριστο, το δίλιτρο ST των 173 ήταν ποίημα και το RS των 215 αλόγων παραμένει ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα προσθιοκίνητα όλων των εποχών.

Φιναλίστ: Audi TT, BMW Σειρά 3 (E46), Lexus IS, Peugeot 206, Smart ForTwo, Volkswagen New Beetle

1997 – Toyota Prius

Μα καλά, ποιο σημαντικό το πρώτο Prius από την 156, το Golf 4 και τη Mercedes ML που επίσης παρουσιάστηκαν την ίδια χρονιά; Αν ο αντίλογος για το Golf (η τέταρτη γενιά ήταν ίσως η πιο αποτυχημένη) και τη μαλθακή ML πρώτης γενιάς είναι ισχνός, η 156 ήταν σκληρό καρύδι. Δείτε όμως τι επακολούθησε. Η μεν μεσαία Alfa Romeo έχει σχεδόν σβήσει, αφού κάποιοι θα πουν ότι δεν αντικαταστάθηκε μετά την 159, ενώ κάποιοι θα αντιτείνουν ότι μακρινός απόγονος θεωρείται η Giulia. Όπως και να έχει, μηδαμινός αντίκτυπος στην παγκόσμια αυτοκίνηση σε σχέση με τα τα υβριδικά που έφερε στο προσκήνιο το Prius και σήμερα έχουν κατακτήσει το σύμπαν. Ενώ λοιπόν είναι εξαιρετικά απίθανο να δείτε στον δρόμο ένα Prius πρώτης γενιάς (και καλύτερα γιατί αισθητικά είναι άθλιο), είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντήσετε ένα υβριδικό Toyota σε κάθε γωνία. Του οφείλουμε πολλά.

Φιναλίστ: Alfa Romeo 156, Ford Puma, Mercedes A-Class, Mercedes ML-Class, Volkswagen Golf Mk4

1996 – Porsche Boxster

Η Porsche είχε μεγάλα οικονομικά προβλήματα όταν κατέφτασε η Boxster το 1996. Η γερμανική εταιρία χρειαζόταν ένα μοντέλο που θα πουλούσε πολύ και θα γέμιζε τα ταμεία της. Αυτό ακριβώς πέτυχε η Boxster, με τους αγοραστές να μην μπορούν να χορτάσουν αυτό το διθέσιο cabrio με τα έξοχα οδικά χαρακτηριστικά και τον απολαυστικό ατμοσφαιρικό εξακύλινδρο κινητήρα στο κέντρο (πολύ πιο ορθή διάταξη από την πισωμήχανη 911). Σε συνδυασμό με την επιτυχία της Cayenne μερικά χρόνια αργότερα, γιγάντωσαν την Porsche. Εννοείται ότι συνεχίζει να πωλείται και σήμερα.

Φιναλίστ: Ferrari 550M, Ford Ka, Jaguar XK8, Lotus Elise, Mercedes SLK, Renault Scenic

1995 – Peugeot 406

Ένα υπέροχο γαλλικό sedan, με υπέροχο πάτημα. Μπορούσε να στρίψει με όσα είχε μαζέψει στην προηγούμενη ευθεία (όχι πολλά, ποτέ δεν είχε αποδοτικούς κινητήρες), να απορροφήσει κάθε κακοτεχνία του οδοστρώματος και να σε κρατήσει ξεκούραστο με τα υπέροχα βελούδινα καθίσματά του. Σχεδιαστικά ήταν γαλήνιο, χωρίς εξάρσεις, αντίστοιχο της ηρεμίας που σου μετέδιδε οδηγώντας το. Αν και το 1995 ήταν η χρονιά των roadster (δείτε τους τέσσερις πρώτους φιναλίστ), κανένα δεν είχε το κάτι παραπάνω για να απειλήσει το Mazda MX-5 πρώτης γενιάς.

Φιναλίστ: Alfa Romeo GTV & Spider (916), BMW Z3, ​​Fiat Barchetta, MG F, Peugeot 406, Renault Megane

The post Το σημαντικότερο αυτοκίνητο το έτος που γεννήθηκες (1995-2000) appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα