Το σημαντικότερο αυτοκίνητο το έτος που γεννήθηκες (1980-1985)

1984 – Fiat Uno

Μαέστροι στα μικρά αυτοκίνητα, οι Ιταλοί ταρακούνησαν την αγορά με ένα κυβίστικο αμάξωμα που ήταν όμορφο στο μάτι και γαλαντόμο στους εσωτερικούς χώρους. Η καλή οδική συμπεριφορά και η value for money τιμή απογείωσαν τις πωλήσεις, ενώ η έκδοση Turbo απογείωσε τη λίμπιντο των πιτσιρικάδων. Στη μάχη για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς, επικράτησε οριακά έναντι του Peugeot 205, μάχη που διαδόθηκε και στα στέκια των

γρήγορων: οι ευθειάκηδες λάτρεψαν το ιταλικό πυραυλάκι, οι στριφτεροί το γαλλικό μοντέλο.

Φιναλίστ: Peugeot 205, Volkswagen Golf

1983 – Audi 100

Έχοντας επαινεθεί για την άνευ προηγουμένου τελειοποίηση της αεροδυναμικής του, το νέο 100 ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς κι έδωσε στην Audi μια μεγάλη ώθηση στην τροχιά της ως κατασκευαστής πολυτελείας. Η επιλογή της κίνησης στους μπροστινούς τροχούς ήταν ένα ρίσκο για την κατηγορία, αλλά αποδείχθηκε σωστή επιλογή προσφέροντας πιο προβλέψιμα υποστροφικά οδικά χαρακτηριστικά, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας. Με ποιοτικό εσωτερικό και 5κύλινδρους κινητήρες, έκανε λαμπρή καριέρα στις ευρωπαϊκές πωλήσεις. Κυκλοφόρησε και σε 5κύλινδρο turbodiesel με μόλις 87 ίππους.Φιναλίστ: Ford Sierra, Volvo 7601982 – Mercedes 190Ε

Η Mercedes-Benz είχε κλείσει σχεδόν έναν αιώνα ζωής όταν παρουσίασε το πρώτο της compact sedan, την 190Ε, πρόδρομο της σημερινής C-Class. Μέχρι τώρα η Mercedes είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά σε μεγαλύτερες και πιο ακριβές λιμουζίνες, station, coupe και cabrio αμαξώματα. Σκοπός της 190Ε ήταν να αυξήσει τους όγκους των πωλήσεων, προσφέροντας σε μεγαλύτερο εύρος αγοραστών την ποιότητα και την ασφάλεια των μεγάλων αδελφών της.

Για το σκοπό αυτό, η 190Ε πρωτοστάτησε στη χρήση ελαφρών χάλυβα υψηλής αντοχής για τη βελτίωση της παθητικής ασφάλειας κατά τη και διέθετε επίσης πρωτοποριακά συστήματα για την εποχή, όπως αερόσακους , προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και σύστημα ABS . Μέχρι τη στιγμή που τελείωσε η παραγωγή της το 1993, είχαν κατασκευαστεί σχεδόν 1.9 εκατομμύρια 190Ε.

Φιναλίστ: Renault 9, Opel Ascona, Volkswagen Polo

1981 – BMW Σειρά 5

Ήταν η δεύτερη γενιά της δημοφιλούς μεσαίας BMW κι ήταν ακόμα πιο προηγμένη και σημαντική από την προκάτοχό της. Προσφερόταν με τετρακύλινδρους και πεντακύλινδρους κινητήρες, ενώ ήταν η πρώτη 5άρα που κυκλοφόρησε ως Μ5. Για την πρώτη όμως Σειρά 5 station (Touring την ονόμαζε η BMW), θα έπρεπε να περιμένουμε για την επόμενη 5άρα, την Ε34.

Φιναλίστ: Ford Escort, Fiat Panda, Austin Metro

1980 – Audi Quattro

Δεν ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με υπερσυμπιεστή, ούτε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με τετρακίνηση. Αλλά ήταν το πρώτο που συνδύασε αυτά τα δύο πράγματα με καταστροφικό (για τους αντιπάλους) αποτέλεσμα, καθιστώντας το Quattro ένα από τα πιο ευκολοδήγητα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων της εποχής του και συνέβαλε στο να γίνει mainstream η τετρακίνηση. Ταυτόχρονα μπορούσε να μεταφέρει τέσσερις ενήλικες με τις αποσκευές τους. Εξελίχθηκε για να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές κανόνων που επέτρεψαν την τετρακίνηση και κέρδισε πολλές νίκες στα Rally καθώς και στο Pikes Peak. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης quattro της Audi εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε όλη τη γκάμα μοντέλων της.

Φιναλίστ: Opel Kadett, Peugeot 505

The post Το σημαντικότερο αυτοκίνητο το έτος που γεννήθηκες (1980-1985) appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα