Το Λονδίνο διώχνει τα ΙΧ χρεώνοντας 15 € την ημερήσια διέλευση

Η ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ρύπων του Λονδίνου (ULEZ = London Ultra Low Emissions Zone) θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Sadiq Khan, ο οποίος είπε ότι το μέτρο θα φέρει καθαρότερο αέρα σε 5 εκατομμύρια επιπλέον κατοίκους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι οδηγοί παλαιότερων και πιο ρυπογόνων οχημάτων θα χρεώνονται 12.5 λίρες (σχεδόν 15 ευρώ) για να μπουν

στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από τον Αύγουστο του 2023, αναφέρει ο Guardian.

«Η ULEZ έχει μέχρι στιγμής μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα ρύπανσης σχεδόν κατά το ήμισυ στο κεντρικό Λονδίνο», δήλωσε ο Δήμαρχος, σύμφωνα με το BBC. «Εξακολουθεί όμως να υπάρχει πάρα πολύ τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση που βλάπτει μόνιμα την υγεία κυρίως των νεαρών Λονδρέζων κι οδηγεί σε χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να αφορά τις εξωτερικές περιφέρειες του Λονδίνου».

Cleaner air is coming to outer London.

Today I’m announcing that we’re expanding the #ULEZ London-wide in a move that will bring cleaner air to *5 million* more Londoners. Here’s why pic.twitter.com/nAWjTweJ6b

— Mayor of London, Sadiq Khan (@MayorofLondon) November 25, 2022

Η Transport for London προβλέπει ότι περίπου το 15% των οχημάτων που κινούνται στην εκτεταμένη περιοχή – περίπου 160.000 Ι.Χ. οχήματα και 42.000 εμπορικά φορτηγά σε καθημερινή βάση – θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον φόρο ULEZ. Σύμφωνα με το The Independent, το αν ένα όχημα χρεώνεται εξαρτάται από το πόσο διοξείδιο του αζώτου εκπέμπει. Γενικά, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά το 2016 και τα οχήματα βενζίνης που ταξινομήθηκαν μετά το 2006, απαλλάσσονται από τον φόρο.

Η κίνηση προξένησε αντιδράσεις, τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους του Δημάρχου όσο κι από τους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούν τον φόρο ως ένα πρόσθετο άδικο οικονομικό βάρος σε μια δύσκολη εποχή. Πολλοί Λονδρέζοι επίσης αντιτίθενται στην επέκταση, καθώς μια δημόσια διαβούλευση της Transport for London διαπίστωσε ότι το 80% των κατοίκων στην πρόσφατα ανακοινωθείσα περιοχή αντιτίθενται στην ένταξη στο ULEZ. Χαιρετίστηκε ωστόσο από υποστηρικτές του καθαρού αέρα, όπως η Rosamund Adoo-Kissi-Debrah. Η εννιάχρονη κόρη της, Ella, έγινε το πρώτο άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφηκε ως αιτία θανάτου της το 2013.

«Όταν κάναμε την έρευνα, ζητήσαμε από τους ειδικούς στην υπόθεση της Ella να δώσουν κάποιες συστάσεις κι όλοι συμφώνησαν ότι η επέκταση της ULEZ ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για να καθαριστεί ο αέρας στο Λονδίνο», δήλωσε η Adoo-Kissi-Debrah. «Ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Σε συνδυασμό με την επέκταση της ULEZ, η Transport for London δεσμεύτηκε ότι θα επεκτείνει τα δρομολόγια των λεωφορείων, θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες μη συμμορφούμενων οχημάτων να τα αποσύρουν ή να τα μετασκευάσουν κι ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις εκτεταμένης περιόδου χάριτος σε ειδικές περιπτώσεις.

The post Το Λονδίνο διώχνει τα ΙΧ χρεώνοντας 15 € την ημερήσια διέλευση appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα