Σουηδία 2025: ο πρώτος αυτοκινητόδρομος με επαγωγική φόρτιση

Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο Ε20, που βρίσκεται στο ενδιάμεσο των μεγάλων πόλεων της Σουηδίας, της Στοκχόλμης, του Gothenburg και του Malmö. Θα είναι το πρώτο μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα σουηδικών δρόμων να λαμβάνουν ηλεκτρική αναβάθμιση. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα: δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιον τύπο ηλεκτρικού δρόμου θα έχει ο πρώτος σουηδικός EV αυτοκινητόδρομος.

Η Σουηδία υπήρξε πρωτοπόρος στις δοκιμές εξηλεκτρισμένων δρόμων κι έχει ήδη δοκιμάσει τρεις κορυφαίες λύσεις. Το 2016, ένα τμήμα δρόμου δύο χιλιομέτρων στο

Gävle στην κεντρική Σουηδία χρησιμοποιούσε εναέριες ηλεκτρικές γραμμές για να επιτρέψει στα βαρέα οχήματα να επαναφορτίζονται μέσω παντογράφων — παρόμοια με ένα ηλεκτρικό τρένο ή ένα τραμ. Αργότερα, ένα τμήμα δρόμου μήκους 1.6 χιλιομέτρων στο Gotland ηλεκτροδοτήθηκε χρησιμοποιώντας πηνία φόρτισης που τοποθετήθηκαν κάτω από την άσφαλτο. Το 2018, η Trafikverket παρουσίασε την πρώτη ράγα φόρτισης στον κόσμο σε μια έκταση δύο χιλιομέτρων που επέτρεπε στα ηλεκτρικά φορτηγά να χαμηλώσουν έναν κινούμενο βραχίονα και να φορτίζουν εν κινήσει.

Ενώ η χρήση εναέριων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας  μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στα φορτηγά, ΙΧ αυτοκίνητα θα μπορούσαν να επωφεληθούν εάν εφαρμοζόταν ένα υπόγειο επαγωγικό σύστημα φόρτισης. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί όπως η ασύρματη φόρτιση Qi στα κινητά τηλέφωνα. Ανάλογα συστήματα έχουν δοκιμαστεί στη Γερμανία και το Michigan των ΗΠΑ, ενώ η Volvo κι η αμερικάνικη εταιρία WiTricity έχουν επίσης αξιολογήσει αντίστοιχες προτάσεις.

Δεν χρειάζεται να έχετε ηλεκτρικό όχημα για να καταλάβετε πόσο επαναστατική θα είναι η δυνατότητα φόρτισης εν κινήσει. Όχι μόνο η τεχνολογία θα επέκτεινε τη χρηστικότητα ενός ηλεκτρικού οχήματος, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε φθηνότερα ηλεκτρικά χάρη στις μικρότερες μπαταρίες. Θα εκμηδένιζε τις ανάγκες για στάση και θα απάλλασσε τους οδηγούς από κάθε άγχος για την αυτονομία. Όσοι δεν έχουν δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι ή στη δουλειά, θα μπορούσαν να αγοράσουν EV χωρίς καμία σκοτούρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δε θα χρειαστεί να ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο του σουηδικού οδικού δικτύου, αλλά μόνο το 25%. Το Euro News αναφέρει ότι η Σουηδία έχει συνεργαστεί με τη Γερμανία και τη Γαλλία για την ανταλλαγή εμπειριών κι ευρημάτων έρευνας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ κι η Ινδία διπλασιάζουν επίσης τις προσπάθειές τους για την κατασκευή εξηλεκτρισμένων δρόμων.

The post Σουηδία 2025: ο πρώτος αυτοκινητόδρομος με επαγωγική φόρτιση appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα