Ρώσοι κλέβουν σουηδικές κάμερες ταχύτητας και φτιάχνουν drone

Για δεύτερη φορά φέτος, ένα κύμα κλοπών έπληξε τους δρόμους της Σουηδίας. Στόχος οι κάμερες μέσα σε αυτόματες συσκευές επιβολής ορίου ταχύτητας, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς να πιστέψουν ότι όλο αυτό χρηματοδοτείται από τη Ρωσία. Η Σουηδία άρχισε να εγκαθιστά κάμερες ταχύτητας το 2006 χωρίς να έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα μέχρι σήμερα. Μια στο τόσο συνέβαινε κάποιο περιστατικό βανδαλισμού. Περιστασιακά ένας θυμωμένος ή μεθυσμένος οδηγός μπορεί να πέσει με το αμάξι πάνω σε έναν στύλο ή να βάψει με σπρέι τον

φακό της κάμερας, αλλά οι σουηδικές αρχές δεν είχαν καταγράψει κλοπές του τεχνολογικού μηχανισμού των καμερών μέχρι τον φετινό Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους New York Times, τον Αύγουστο καταστράφηκαν 70 κάμερες ταχύτητας σε μόλις οκτώ ημέρες. Οι κλοπές επανήλθαν ξανά τον Οκτώβριο και σύμφωνα με το SVT.se, ο συνολικός απολογισμός αγγίζει τις σχεδόν 150 κάμερες ταχύτητας! Αυτό είναι ένα άμεσο πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς η Σουηδική Διοίκηση Μεταφορών αναφέρει ότι κάθε κάμερα κοστίζει περίπου 250.000 SEK (περίπου 22.500 € σε τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες). Ωστόσο, η εγκληματικότητα μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις, αφού το πρόσφατο μαζικό κύμα κλοπών στόχευσε ειδικά τις κάμερες μέσα στις μονάδες ελέγχου ταχύτητας, αφήνοντας πίσω άλλο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως τον αισθητήρα του ραντάρ και τον επεξεργαστή.

Ο βαθμός στον οποίο οι κλοπές έχουν στοχεύσει τις κάμερες έχει οδηγήσει τους ειδικούς να αναλογιστούν ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτές. Κάποιοι στρέφουν το δάχτυλο στη Ρωσία, της οποίας η εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε τεχνολογικές κυρώσεις εναντίον της. «Οι κλέφτες προέρχονται από κάπου, αλλά οι αγοραστές μπορεί να προέρχονται από κάπου αλλού», δήλωσε στους New York Times ο Lars Wilderang, συγγραφέας και στρατιωτικός blogger. «Δεν κάνεις αυτού του είδους τις μεγάλες συστηματικές κλοπές εκτός αν κάποιος έχει ήδη παραγγείλει όλα αυτά τα προϊόντα».

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να τοποθετεί τις κάμερες (custom μονάδες της Nikon) σε στρατιωτικό εξοπλισμό όπως τα drone. Ωστόσο, οι σουηδικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ των κλοπών και του ρωσικού στρατού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φακοί που χρησιμοποιούνται στις κάμερες ταχύτητας δεν είναι ρυθμιζόμενοι και μπορούν να εστιάσουν μόνο σε κάτι που βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά τους. Η σουηδική αστυνομία, εν τω μεταξύ, λέει ότι δε θέλει να κάνει εικασίες για κάτι που παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση. «Υπάρχουν πολλές εικασίες σε εξέλιξη. Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι τα κίνητρα της πράξης», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. «Διεξάγουμε προκαταρκτική έρευνα και θα δούμε περί τίνος πρόκειται.»

The post Ρώσοι κλέβουν σουηδικές κάμερες ταχύτητας και φτιάχνουν drone appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα