Φθηνή BMW: δόλωμα Ρώσων χάκερ σε διπλωμάτες στη Ουκρανία

Μια BMW Σειρά 5 είναι ομολογουμένως αρμόζουσα επιλογή για επιφανή διπλωμάτη, γι’ αυτό η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών τη χρησιμοποίησε ως παγίδα για να χακάρει τους υπολογιστές πρεσβειών της Ουκρανίας. Δεκάδες διπλωμάτες φέρονται να έκαναν κλικ σε μια αγγελία μεταχειρισμένης BMW σε ελκυστική τιμή, παρέχοντας στους χάκερ πρόσβαση στους προσωπικούς τους υπολογιστές, προφανώς άθελά τους κι εν αγνοία τους.

Η αντισυμβατική πράξη κατασκοπείας βασίστηκε σε μια πραγματική και νόμιμη διαφήμιση για μία μεταχειρισμένη BMW

Σειρά 5 του 2011 (πρόκειται για τη γενιά F10), η οποία κοινοποιήθηκε μέσω email από έναν Πολωνό διπλωμάτη. Χάκερ από τη ρωσική μονάδα APT29 – γνωστή με το παρατσούκλι Cozy Bear – ενσωμάτωσαν κακόβουλο λογισμικό στην αγγελία πριν φτάσει στους διπλωμάτες στην Ουκρανία.

Το Reuters αναφέρει ότι ο πωλητής έλαβε μερικές κλήσεις για το όχημα και τότε συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού ότι η τιμή πώλησης στην αγγελία είχε μειωθεί στις 7.5 χιλιάδες ευρώ εν αγνοία του. Αυτή η έκπτωση έγινε από τους Ρώσους χάκερ για να δελεάσουν περισσότερους διπλωμάτες να ανοίξουν τον σύνδεσμο. Το κακόβουλο λογισμικό ενσωματώθηκε σε μια συλλογή φωτογραφιών του οχήματος, μολύνοντας τον υπολογιστή οποιουδήποτε έκανε κλικ.

Μια έκθεση της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks υποδηλώνει ότι χάκερ στόχευσαν τουλάχιστον 22 από τις 80  πρεσβείες που βρίσκονται στο Κίεβο της Ουκρανίας. Η πηγή της κυβερνοεπίθεσης ήταν η μονάδα ATP29, η οποία ταυτοποιήθηκε από αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες ως τμήμα της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών. Η ίδια ομάδα διεξήγαγε πρόσφατα μια εκστρατεία κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Αφρικής, χρησιμοποιώντας παρόμοια ψηφιακά εργαλεία και τεχνικές.

Ο πωλητής της BMW εργάζεται στο Πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών κι επιβεβαίωσε ότι το όχημα είναι ακόμα διαθέσιμο. Μιλώντας για αυτό, το 12 ετών premium sedan έχει διανύσει 266.000 χιλιόμετρα κι είναι εξοπλισμένο με κινητήρα diesel 2.0 λίτρων που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Αλλά μην κάνετε όρεξη: μετά από το χάος που προκλήθηκε, ο ιδιοκτήτης σκοπεύει τώρα να πουλήσει το αυτοκίνητό του στην Πολωνία, ώστε να αποφύγει οποιοδήποτε επιπλέον δράμα.

The post Φθηνή BMW: δόλωμα Ρώσων χάκερ σε διπλωμάτες στη Ουκρανία appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα