Άμαξα του Κάρολου: υδραυλική ανάρτηση κι ηλεκτρικά παράθυρα

Οι θαυμαστές της βρετανικής βασιλικής οικογένειας προετοιμάζονται για ένα θέαμα που πολλοί θα αντικρίσουν μόνο μία φορά στη ζωή της. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας πέρσι, ο γιος της Πρίγκιπας Κάρολος έγινε βασιλιάς Κάρολος και στις 6 Μαΐου θα στεφθεί στο Αβαείο του Westminster του Λονδίνου. Πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται και φεύγουν, αλλά δεν έχει γίνει τελετή στέψης στη Βρετανία από το 1953, οπότε πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, τουλάχιστον

από πολιτιστική σκοπιά. Το Λονδίνο – και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, που θα παρακολουθούν στην τηλεόραση – θα παρακολουθούν ένα θέαμα που είναι εξίσου απίστευτο και παράλογο.

Αναφερόμαστε στην Gold State Coach, η οποία χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από τη δεκαετία του 1830. Πιθανότατα έχετε δει φωτογραφίες της, μοιάζει με την άμαξα της Σταχτοπούτας. Ίσως να ταίριαζε περισσότερο στη Disneyland, αλλά οι Βρετανοί πιστεύουν ότι χαρίζει μεγαλοπρέπεια στις ιδιαίτερες στιγμές τους. Χρονολογείται από το 1760, διαθέτει επιχρύσωση σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, μήκος 8.8 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν τέσσερις τόνους.

Σύμφωνα με τους λίγους ανθρώπους που έχουν βρεθει μέσα της, είναι τρομερά άβολη. Ο Γουλιέλμος Δ’, ο οποίος βασίλεψε από το 1830 έως το 1837, περιέγραψε το ταξίδι μέσα στην άμαξα σαν να βρίσκεσαι σε πλοίο «σε φουρτουνιασμένη θάλασσα». Κι ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ (1936 – 1952) είπε ότι ήταν «μία από τις πιο άβολες βόλτες που είχα ποτέ στη ζωή μου», οδηγώντας τον να προσθέσει καουτσούκ στους ξύλινους τροχούς. Μάλλον δεν κατάφερε και πολλά, καθώς η κόρη του, η πρόσφατα κεκοιμημένη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, περιέγραψε ως «φρικτό» το ταξίδι της στέψης της.

Έτσι, ο Κάρολος κι η Καμίλα αποφάσισαν να φτάσουν στο Αβαείο του Westminster με μία εντελώς διαφορετική άμαξα. Η Diamond Jubilee State Coach (φωτογραφία στο πάνω μέρος της σελίδας) δεν είναι τόσο περίτεχνη, αλλά ο απλός παρατηρητής δε θα καταλάβει και πολλές διαφορές, άλλωστε φαίνεται σα να είναι κατασκεύασμα αντίστοιχης εποχής με το κλασικό μοντέλο. Κι όμως κατασκευάστηκε στην Αυστραλία το 2010, στάλθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα εγκαίνια του Κοινοβουλίου εκείνη τη χρονιά.

Με μήκος 5.5 μέτρα και βάρος 2.750 κιλά, είναι πολύ μικρότερη από την Gold State Coach και πολύ πιο άνετη. Μπορεί να θυμίζει 18ο αιώνα, αλλά διαθέτει μοντέρνα τεχνολογία όπως σασί από αλουμίνιο, ηλεκτρικά παράθυρα, θέρμανση κι υδραυλική ανάρτηση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Κάρολος την προτίμησε αντί για την παλιά άμαξα, αλλά οι σκληροπυρηνικοί βασιλικοί δε χρειάζεται να αποθαρρυνθούν. Ενώ ο Κάρολος κι η Καμίλα θα κάνουν το ταξίδι από τα Ανάκτορα του Buckingham στο Αβαείο του Westminster για τη στέψη μέσα στην άμαξα υψηλής τεχνολογίας των Αυστραλών, θα επιστρέψουν όμως μέσω μιας μεγάλης διαδρομής με την κλασική Gold State Coach.

Με μόνο οκτώ πραγματικούς ίππους στη διάθεσή της και χιλιάδες ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους, απελπισμένοι να αντικρίσουν τον νέο αρχηγό του κράτους, ο Κάρολος θα ταξιδεύει με ταχύτητα περπατήματος. Όμως, όπως αναφέρει η The Sun, η συλλογή αυτοκινήτων του κοστίζει 10 εκατομμύρια λίρες και περιέχει πολλά πολύ πιο γρήγορα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο Aston Martin, ενός Range Rover κι ένα ζευγάρι custom λιμουζίνες Bentley που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

The post Άμαξα του Κάρολου: υδραυλική ανάρτηση κι ηλεκτρικά παράθυρα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα