VW: 2.3 εκ. λιγότερες πωλήσεις το 2021, αλλά περισσότερα κέρδη

Ο Όμιλος Volkswagen πούλησε 8.6 εκατομμύρια οχήματα το 2021, 6.3% λιγότερα σε σύγκριση με το 2020, το οποίο επηρεάστηκε άσχημα από την πανδημία COVID-19 και 2.3 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με το 2019, δηλαδή πριν χτυπήσει ο ιός.

Αυτό όμως δε στενοχωρεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες στο Wolfsburg, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις ανήλθαν στα 250.9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα

συνολικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 73 % στα 20.1 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα οφείλεται και στην εισαγωγή ηλεκτρικών μοντέλων σε όλο το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Παρόλο που η Tesla υπερκέρασε την VW στην αμερικάνικη αγορά, ο ‘Ομιλος είχε μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη, όπου κατέχει 25 % μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021, αντιστοιχώντας σε 452.900 οχήματα, κι αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω το 2022.

Ίσως όμως όχι όσο ήλπιζε η Volkswagen στην αρχή του έτους, όταν διαφαινόταν ότι τόσο η πανδημία COVID-19 όσο και η κρίση των ημιαγωγών θα άρχιζαν να ξεθωριάζουν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας πωλήσεων στη Ρωσία, της απώλειας παραγωγικής ικανότητας στα ρωσικά εργοστάσια και της συμφόρησης στον εφοδιασμό ανταλλακτικών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess, προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι «πολύ χειρότερος» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία COVID-19 και την έλλειψη ημιαγωγών. Οι διακοπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστιες αυξήσεις τιμών, ελλείψεις στην ενέργεια και πληθωρισμό», δήλωσε ο Diess στους Financial Times.

The post VW: 2.3 εκ. λιγότερες πωλήσεις το 2021, αλλά περισσότερα κέρδη appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα