O ίδιος ο Christian Von Koenigsegg μάς ξεναγεί στην Gemera V8

Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που η Koenigsegg παρουσίασε την Gemera ως ένα πρωτότυπο τετραθέσιο hypercar. Μόλις τον περασμένο μήνα η σουηδική μάρκα έκανε το ντεμπούτο της έκδοσης παραγωγής και σε αυτό το νέο βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Christian Von Koenigsegg, μας ξεναγεί στην πρόσφατα ανακοινωθείσα έκδοση V8.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ένας εξαιρετικά καινοτόμος twin-turbo τρικύλινδρος κινητήρςα που από 2.0 λίτρα

θα αποδίδει 600 ίππους κι ονομάζεται Tiny Friendly Giant. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα ενεργοποίησης των βαλβίδων χωρίς εκκεντροφόρο (η ίδια το αποκαλεί Freevalve). Με τρεις ηλεκτρικοκινητήρες, η συνδυασμένη ισχύς ανέρχεται στους 1.700 ίππους κι η ροπή στο σκανδαλώδες νούμερο των 3.500 Nm! Πριν ενάμιση μήνα όμως, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει ισχυρότερη έκδοση με διτούρμπινο V8 5.0 λίτρων με 2.300 ίππους! Θα είναι με διαφορά το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής και θα περιλαμβάνει τον καινοτόμο ηλεκτροκινητήρα Dark Matter, που αποδίδει 800 ίππους και 1.250 Nm ροπής ζυγίζοντας μόλις 38 κιλά!

Ο Koenigsegg εξηγεί τι δύσκολο εγχείρημα ήταν να στριμώξουν τον θηριώδη V8 turbo σε ένα μηχανοστάσιο που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μια πολύ μικρότερη τρικύλινδρη μονάδα. Για να συμβεί αυτό, οι μηχανικοί έπρεπε να κατασκευάσουν ένα νέο intercooler, άλλη εισαγωγή, διαφορετική εξάτμιση κι άλλα εξαρτήματα για να δημιουργήσουν χώρο για τον V8.

Κι αφού τελικά χώρεσε ο V8, ο Koenigsegg βελτίωσε επίσης την πρακτικότητα στο πίσω μέρος, καθώς το πορτ-μπαγκάζ μπορεί πλέον να χωρέσει τέσσερις χειραποσκευές αντί για τρεις. Παρεμπιπτόντως, θα κάνετε τον κόπο και τη δαπάνη να αγοράσετε το σετ αποσκευών που κατασκευάζει για εσάς η σουηδική εταιρία, δε θέλουμε τσιγκουνιές. Είναι από ανθρακονήματα και βάφεται στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ τα ροδάκια έχουν την ίδια σχεδίαση ακτίνων με τις carbon ζάντες της Gemera. Μιλώντας για πρακτικότητα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τοποθετήσουν σχάρα οροφής και μπαγκαζιέρα. Υπάρχει μάλιστα αισθητήρας που αναγνωρίζει πότε έχετε κουμπωμένη μπαγκαζιέρα και περιορίζει ηλεκτρονικά την τελική ταχύτητα στα 300 χλμ/ώρα. Λες κι υπάρχει μπαγκαζιέρα με πιστοποίηση για τέτοιες ταχύτητες…

Σε σύγκριση με το πρωτότυπο του 2020, το μοντέλο παραγωγής έχει ελαφρώς μεγαλύτερες ποτηροθήκες, ενώ τρία καθίσματα έχουν βάσεις ISOFIX για τοποθέτηση παιδικού καθίσματος. Η Gemera είναι γεμάτη ανέσεις, που ποικίλλουν από Apple CarPlay κι ασύρματη φόρτιση smartphone έως τεράστιες οθόνες εμπρός-πίσω που θυμίζουν Tesla. Ο Koenigsegg απολογείται διότι περαιτέρω τροποποιήσεις και βελτιώσεις έχουν παρατείνει τον χρόνο εξέλιξης, αλλά υποστηρίζει ότι άξιζε την επιπλέον χρονική επιβάρυνση και προσπάθεια καθώς το οικογενειακό hypercar είναι τώρα «η καλύτερη έκδοση αυτού που θα μπορούσε να γίνει».

Παρά το γεγονός ότι έχει τέσσερα καθίσματα, έναν V8, έναν ηλεκτροκινητήρα, κίνηση σε όλους τους τροχούς και πολλά καλούδια στο εσωτερικό του, είναι προσεγμένα ελαφριά. Σταματά τη ζυγαριά στα 1.900 κιλά, που ακούγεται μεγάλο νούμερο, αλλά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υγρά και τη δεξαμενή καυσίμου στο 70%. Αξίζει να σταθούμε στο τελευταίο, γιατί η Gemera έχει τεράστιο ρεζερβουάρ καυσίμου 150 λίτρων, άρα το 70% είναι 105 λίτρα! Για σύγκριση, η νέα Mercedes-AMG GT Coupe δεύτερης γενιάς ζυγίζει 1.970 κιλά. Επιπλέον, με πλήρως φορτισμένη μπαταρία και φουλαρισμένο ντεπόζιτο, η αυτονομία φτάνει τα 1.000 χιλιόμετρα.

The post O ίδιος ο Christian Von Koenigsegg μάς ξεναγεί στην Gemera V8 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα