Alfa Romeo: ετοιμάζει κεντρομήχανο-κόλαση ως τελευταίο ΜΕΚ

Η Alfa Romeo μπορεί να επικεντρώνεται στα SUV (δικαίως, αφού αυτά μοσχοπουλάνε) με την Tonale και την επερχόμενη Brenero, αλλά η ιταλική εταιρία δεν ξεχνάει τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές της που σύντομα θα τους περιμένει μια έκπληξη – αν αληθεύουν οι πρόσφατες φήμες. Ένα περιορισμένης παραγωγής υπεραυτοκίνητο με τον twin-turbo V6 από την Giulia GTA

κινητήρα στο κέντρο κι αμάξωμα από ανθρακονήματα θα μπορούσε να παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια, ως το αποχαιρετιστήριο μοντέλο για τις Alfa με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο Alejandro Mesonero-Romanos, επικεφαλής σχεδιασμού της Alfa Romeo, άφησε να εννοηθεί μια αποκάλυψη-έκπληξη στο εγγύς μέλλον. Τώρα, μια αποκλειστική αναφορά από το Car Magazine υποδηλώνει ότι το σπορ αυτοκίνητο Alfa Romeo θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του σε πρωτότυπη μορφή το 2023, με μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής να ακολουθήσει έως το 2025. Αυτό τοποθετείται χρονικά ακριβώς πριν η ιταλική μάρκα λανσάρει το πρώτο της EV που θα βασίζεται σε πλατφόρμα της Stellantis, τροφοδοτώντας τις ελπίδες μας για άλλη Alfa με κινητήρα ΜΕΚ, προφανώς την τελευταία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατάλληλος κινητήρας για το νέο μοντέλο θα μπορούσε να είναι ο V6 twin-turbo των 2.9 λίτρων. Έκανε το ντεμπούτο του στις εκδόσεις Quadrifogilo της Giulia και της Stelvio και βρίσκεται κάτω από το καπό της περιορισμένης παραγωγής Giulia GTA / GTAm όπου αποδίδει 540 ίππους. Μια τροποποιημένη έκδοση με περισσότερη ισχύ θα ήταν λουκούμι για το νέο supercar.

Ενώ η Alfa Romeo έχει πρόσβαση στα ατελείωτα ανταλλακτικά και τις πλατφόρμες του Ομίλου Stellantis, το νέο σπορ αυτοκίνητο πιθανότατα θα χρησιμοποιεί μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα, αντί για τις αρθρωτές αρχιτεκτονικές STLA. Ίσως θα μπορούσε να είναι κοινό με της μοναδικής Alfa Romeo 4C ή την εξελιγμένη του έκδοση που λέγεται ότι βρίσκεται στη Maserati MC20.

Ένα πισωκίνητο υπεραυτοκίνητο με κινητήρα στο κέντρο, χωρίς ίχνος υβριδικότητας θα προκαλούσε συγκίνηση στους οπαδούς της Alfa Romeo σε όλο τον κόσμο, αλλά δε θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιου είδους υβριδικής υποβοήθησης, που και πάλι θα έχει οδηγοκεντρικό προσανατολισμό κι όχι τον περιορισμό της κατανάλωσης, αντλώντας έμπνευση από τις υβριδικές μονάδες στο μονοθέσια της F1. Η Alfa Romeo F1 Team λέγεται ότι συμμετέχει στην εξέλιξη, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της στη μηχανική, την αεροδυναμική και τη ρύθμιση του πλαισίου. Σχετικά με το παραπάνω, ο Alejandro Mesonero-Romanos δήλωσε ότι η ομάδα του συνεργάζεται σε κάποια project με τη Sauber. Καθώς διάφορα μοντέλα παραγωγής της Alfa Romeo έχουν περάσει από την αεροδυναμική σήραγγα της Sauber, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να σμιλευτούν οι γραμμές του νέου supercar.

Ο Alejandro Mesonero-Romanos ανέλαβε το ρόλο τού επικεφαλής σχεδιασμού της Alfa Romeo το περασμένο καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του αφού η Tonale είχε ήδη ολοκληρωθεί τότε. Όπως αναφέρει το Car Magazine, ο Mesonero-Romanos θέλει να δημιουργήσει «προοδευτικά» αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας τα πρωτότυπα BAT του Scaglione και τη Montreal του Gandini ως εμπνευσμένα παραδείγματα από το παρελθόν κι επικρίνοντας τις Alfa Romeo της δεκαετίας του ’80 που έγιναν «λιγότερο τολμηρές».

Ωστόσο, ο σχεδιαστής που εργαζόταν σε Seat και Cupra πριν μετακομίσει στην Ιταλία, ξεκαθάρισε ότι δε θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της αντιγραφής του παρελθόντος σε προτάσεις με ρετρό επίγευση: «Τα αυτοκίνητά μας θα είναι τολμηρά. Αλλά μην περιμένετε ρετρό αυτοκίνητα – τα αυτοκίνητά μας θα είναι γεμάτα Alfa Romeo».

Μιλώντας με άλλους σχεδιαστές από την Alfa Romeo, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξανδρου Λιώκη, επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού για την Tonale, καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα αναφορικά με τη μελλοντική στυλιστική προσέγγιση της ιταλικής μάρκας. Κατά τη διάρκεια της πανελλήνιας παρουσίασης της Tonale, o Λιώκης μάς είπε ότι δε σχεδιάζουν μια «φωτοτυπική» οικογενειακή εμφάνιση για τη μελλοντική τους γκάμα (όπως κάνει η Opel, για παράδειγμα), καθώς κάθε μοντέλο θα έχει τη δική του ταυτότητα, πάντα εμποτισμένη από το DNA της Alfa Romeo. Η δουλειά του με την Tonale είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της ιδέας, ενσωματώνοντας στοιχεία από πολλές Alfa Romeo του παρελθόντος σε ένα σύγχρονο SUV. Αναμένουμε παρόμοια προσέγγιση για το νέο supercar.

H φημολογία για ένα κεντρομήχανο μοντέλο φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του Imparato προ πενταμήνου. Τότε, είχε δηλώσει ότι μόνο αν προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της γκάμας και γεμίσουν τα ταμεία, θα λάβουν το πράσινο φως για την εξέλιξη ενός πιο σκληροπυρηνικού μοντέλου που θα απευθύνεται σε λίγους. Απόλυτα λογικό, καθώς μπορεί τέτοια μοντέλα να ξεσηκώνουν το θυμικό στις μάζες, αλλά συνήθως πλήττουν την κερδοφορία της εκάστοτε μάρκας και καταλήγουν να είναι ζημιογόνα από οικονομικής πλευράς, αν κι απαραίτητα στη διατήρηση του θρύλου.

The post Alfa Romeo: ετοιμάζει κεντρομήχανο-κόλαση ως τελευταίο ΜΕΚ appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα