Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των οδηγών -Με αυτό το εξάρτημα κλέβουν αυτοκίνητα σε χρόνο ρεκόρ

Ένα hi-tech όπλο έχουν στα χέρια τους οι συμμορίες που δεν σταματούν να προκαλούν ανησυχία στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Σε «πονοκέφαλο» για τις αστυνομικές αρχές και «μάστιγα» για τους πολίτες έχουν εξελιχθεί οι κλοπές οχημάτων. Ανυποψίαστοι οδηγοί σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε ιδιόκτητους χώρους όπου θεωρούν ότι τα πολύτιμα τετράτροχά τους είναι ασφαλή και το πρωί συνειδητοποιούν ότι αυτά… λάμπουν δια της απουσίας τους.

Καθοριστικό ρόλο στην έξαρση που γνωρίζουν οι κλοπές διαδραματίζουν τα νέα hi-tech «όπλα»

με τα οποία έχουν εμπλουτίσει τη φαρέτρα τους οι συμμορίες, και τους επιτρέπουν να παραβιάζουν τους μηχανισμούς ασφαλείας των ΙΧ μέσα σε μόλις λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ο νέος εφιάλτης των οδηγών ακούει στο όνομα “relay theft” και αφορά όσους κατέχουν αυτοκίνητα με σύστημα εισόδου και εκκίνησης του κινητήρα δίχως κλειδί (keyless).

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το keyless σύστημα των αυτοκινήτων λειτουργεί με ραδιοκύματα μικρής εμβέλειας. Το ηλεκτρονικό κλειδί, που μπορεί να βρίσκεται στην τσέπη μας, μεταδίδει ένα σήμα που λαμβάνεται από έναν δέκτη στο αυτοκίνητό μας. Εφόσον το συγκεκριμένο σήμα εκληφθεί από τον δέκτη ως «σωστό» μόλις τραβήξουμε το χερούλι, η πόρτα ανοίγει αποκτώντας πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΧ.

Πώς κλέβουν ΙΧ σε χρόνο ρεκόρ

Για να αποκτήσουν, τώρα, πρόσβαση σε ένα αυτοκίνητο οι συμμορίες καταφεύγουν στη μέθοδο relay theft που τους επιτρέπει να υποκλέψουν το σήμα από το “original” κλειδί που έχει μέσα στο σπίτι του ανυποψίαστος πολίτης.

Ειδικότερα, οι κλέφτες επιχειρούν συνήθως σε δυάδες, με καθέναν εξ αυτών να έχει στα χέρια του από έναν αναμεταδότη σήματος (relay box).

Το ένα μέλος της συμμορίας βρίσκεται κοντά στην οικία του ανυποψίαστου ιδιοκτήτη του ΙΧ και με «όπλο» του ένα relay box υποκλέπτει το σήμα του κλειδιού. Μόλις ληφθεί το σήμα, στη συνέχεια μεταδίδεται στον έτερο αναμεταδότη σήματος που βρίσκεται στα χέρια του συνεργού του, δίπλα ακριβώς στο αυτοκίνητο-στόχος, με τον τελευταίο να αποκτά ανενόχλητος πρόσβαση στο εσωτερικό του ΙΧ, να ενεργοποιεί τον κινητήρα και να γίνεται καπνός.

Πώς μπορώ να προστατευτώ

Το βασικό που έχουμε να κάνουμε είναι όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας να τοποθετούμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας αρκετά μακριά από το αυτοκίνητό μας, ώστε να αποτρέψουμε την υποκλοπή του σήματός τους.

Τέλος στη δράση των άρτια εκπαιδευμένων τεχνολογικά συμμοριών υπόσχεται να βάλει μία συσκευή η οποία διατίθεται στο διαδίκτυο, με την αρχική τιμή της να ξεκινά μόλις από τα 10 ευρώ.

Πρόκειται για το faraday box, ένα αντικλεπτικό κουτί προστασίας καρτών και κλειδιών που αποτρέπει την υποκλοπή σήματος.

Τοποθετώντας τα κλειδιά του οχήματος μέσω σε αυτό το κουτί, το τελευταίο εμποδίζει τη μετάδοση των ραδιοκυμάτων μεταξύ των κλειδιών και του αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία από την κλοπή του

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια αρχή λειτουργίας έχουν και κάποιες θήκες όπου μπορούν να τοποθετηθούν τα κλειδιά. Χάρη στο μέγεθός τους οι οδηγοί μπορούν να τις φέρουν πάντα μαζί τους και να απαλλαχθούν από το άγχος ότι θα πέσουν θύματα των hi-tech κακοποιών.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα