Έρχεται επένδυση-μαμούθ στην Ευρώπη -Πού θα κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων

Το πράσινο φως για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πήρε ο νέος Ευρωπαίος κατασκευαστής από την Πολωνία που ετοιμάζει να παράξει μαζικά το πρώτου αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η Πολωνία δεν είναι μια τυχαία χώρα στον κόσμο των τεσσάρων τροχών και παρόλο που δεν έχει κάποιά δική της εταιρεία που να

είναι γνωστή στο ευρύ κοινό έχει στο έδαφός της πολλά εργοστάσια τρίτων εδώ και δεκαετίες.

Οι Πολωνοί αναμένεται να αλλάξουν τα δικά τους δεδομένα στο άμεσο μέλλον καθώς σύμφωνα και με εγχώρια μέσα η νεοσύστατη, εγχώρια Izera πήρε το πράσινο φως από την κρατική ElectroMobility Poland (EMP) για να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο.

Το εργοστάσιο της Izera θα κατασκευαστεί στη ΒΙ.ΠΕ. της πόλης Jaworzno στα νότια της Πολωνίας σε δύο στάδια και κατά το πρώτο η έκτασή του θα φτάνει τα 169.000 τ.μ. Μάλιστα η παραγωγική του δυνατότητα, έπειτα και από την ολοκλήρωσή του θα ανέρχεται στα 300.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Η ανακοίνωση για την άδεια που πήρε η πολωνική εταιρεία για την κατασκευή του εργοστασίου της έρχεται σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα από την ανακοίνωση της τοποθεσίας, ενώ η ολοκλήρωση του εργοστασίου αναμένεται στο τέλος του 2026.

Η Izera αποτελεί καρπό του οράματος της πολωνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία προσιτού ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ανάγκες της εγχώριας αγοράς και όχι μόνο.

Για να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και να αποφύγουν τα τεράστια έξοδα που συνεπάγεται η εξέλιξη ενός καινούργιου αυτοκινήτου από το μηδέν οι Πολωνοί συνεργάστηκαν με την κινέζικη Geely και εξαγόρασαν από αυτή τα δικαιώματα για κατασκευή συστήματα κίνησης και πλαισίων. Για τη σχεδίαση των πρώτων μοντέλων της η Izera συνεργάστηκε με την Pininfarina.

Την βάση για τα μοντέλα της Izera αποτελεί η πλατφόρμα SEA της Geely που χρησιμοποιούν και άλλα μοντέλα του Ομίλου, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα.

Το πρώτο μοντέλο της Izera θα είναι ένα SUV και θα ακολουθήσουν ένα 5θυρο hatchback και ένα station wagon. Τα πρώτα Izera θα βγουν από την γραμμή παραγωγής στα τέλη του 2025. και οι πωλήσεις τους θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026.

Για αρχή, θα υπάρχουν διαθέσιμες δύο επιλογές συσσωρευτών. Το μικρότερο πακέτο μπαταριών έχει χωρητικότητα 51 kWh, ενώ το μεγαλύτερο έχει χωρητικότητα 69 kWh. Ανάλογα με τον τύπο της μπαταρίας και του συστήματος κίνησης (ένα ή δύο ηλεκτρομοτέρ), η αυτονομία του πρώτου μοντέλου της εταιρείας θα κυμαίνεται από 350 έως 450 χλμ.

Στον τομέα των επιδόσεων, το πρώτο μοντέλο της Izera θα είναι πισωκίνητο με 272 ίππους. Θα επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε περίπου 6 με 7 δλ. και η τελική ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα.

Από πλευράς φόρτισης, τα Izera θα μπορούν να δεχθούν ισχύ έως και 150 kW, πράγμα που σημαίνει ότι για να φορτίσει η μπαταρία μέχρι το 80% θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα