Αφήνεις το αυτοκίνητο στον ήλιο; Γιατί κινδυνεύεις από καρκινογόνες ουσίες

Ανησυχητικά ήταν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που συνδέει την έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο και με την έκλυση καρκινογόνων ουσιών στον θάλαμο επιβατών.

Τον κώδωνατου κινδύνου κρούει η επιστημονικήκοινότητα σχετικά με τις βλαβερές ουσίεςπου απελευθερώνονται στο εσωτερικόενός αυτοκινήτου όταν αυτό εκτίθεταιστην ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμανα αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίεςστον θάλαμο επιβατών.

Η νέα έρευνα,η οποία διεξήχθη από το πανεπιστήμιοDuke τηςΒόρειας Καρολίνας φέρνειστο φως

μια άγνωστη παράμετρο, η οποίασχετίζεται με την έκθεση ενός αυτοκινήτουστον ήλιο και τις συνέπειες που μπορείνα προκαλέσει η φαινομενικά αθώα αύξησητης θερμοκρασίας στο εσωτερικό του.

Στο μικροσκόπιο του πανεπιστημίου Duke βρέθηκαν 155 διαφορετικά αυτοκίνητα, τα οποία προσφέρονται στην αμερικανική αγορά από το 2015 μέχρι και σήμερα. Με δεδομένο ότι η χρήση της ουσίας TDCIPP έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από το 2011, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή σε μια άλλη επιβραδυντική ουσία -την TCIPP- που περιορίζει την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς και εντοπίζεται στη συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων.

Οιμετρήσεις στα 101 αυτοκίνητα πραγματοποιήθηκανσε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στα υπόλοιπα54 αυτοκίνητα έγιναν κατά τη διάρκειατου καλοκαιριού, μετά την έκθεση τωνοχημάτων στον ήλιο.

Σεόλα τα αυτοκίνητα τοποθετήθηκαν οιίδιες «παγίδες» μικροσωματιδίων γιαμία εβδομάδα ενώμετά τη συλλογή των δειγμάτων ακολούθησεη ανάλυσή τους, ώστε να διαπιστωθεί ησυγκέντρωση ουσιών που έχουν συνδεθείμε καρκινογενέσεις.

Τααποτελέσματα των αναλύσεων ήτανενδεικτικά του κινδύνου που διατρέχουνοι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που έχειεκτεθεί στον ήλιο.

Ενώ λοιπόν υπό κανονικές συνθήκες-θερμοκρασίες, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων TCIPP στο εσωτερικό ενός οχήματος είναι αντίστοιχες με εκείνες που μπορούν να εντοπιστούν σε ένα σπίτι. Βέβαια τα δεδομένα αλλάζουν και μάλιστα δραματικά, όταν το αυτοκίνητο εκτεθεί στον ήλιο και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυξηθεί.

Οιμετρήσειςκατάτη διάρκειατων θερινώνμηνών ότι η έκλυση των καρκινογόνωνουσιών στο εσωτερικό των αυτοκινήτωνενισχύεται με αποτέλεσμα η έκθεση τωνεπιβατών σε αυτές να θεωρείται επικίνδυνη.

Σύμφωνα με την Rebecca Hoehn, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Duke, με δεδομένο ότι ο μέσος οδηγός περνά περισσότερη από μία ώρα σε καθημερινή βάση στο αυτοκίνητό του, η έκλυση καρκινογόνων ουσιών στο εσωτερικό των οχημάτων αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Το ίδιο ισχύει φυσικά για εκείνους που πραγματοποιούν πολύωρα ταξίδια, όπως και για τα παιδιά που ούτως ή άλλως αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι οι ενήλικες.

Οι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να αποφεύγουμε την έκθεση των αυτοκινήτων στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς αυτό προκαλεί την υπερθέρμανση του θαλάμου επιβατών και την έκλυση καρκινογόνων ουσιών.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε πριν την είσοδό μας στον θάλαμο επιβατών θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες ώστε μειώσουμε τη συγκέντρωση των καρκινογόνων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τον κλιματισμό στην υψηλότερη ένταση ώστε επιτύχουμε την ταχύτερη ψύξη των επιφανειών του εσωτερικού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ένοχες ουσίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στα καθίσματα ώστε να αποτρέπουν την εξάπλωση μια πυρκαγιάς, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τη χρήση τους στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου περιττή και δυνητικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα