6 τρόποι για να σώσεις το πορτοφόλι σου το Πάσχα -Πώς να ταξιδέψεις με αυτοκίνητο χωρίς να κάψεις

Κορυφώνεται η παραδοσιακή έξοδος του Πάσχα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πώς όμως θα φτάσετε στους αγαπημένους σας προορισμούς χωρίς να αυξήσετε την κατανάλωση καυσίμου;

Ανεξάρτητα λοιπόν από τον λόγο που θα ταξιδέψετε και φυσικά τον προορισμό, το σίγουρο είναι ότι πολλές οικογένειες θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο. Για αυτό, καλό θα είναι να γνωρίζετε ορισμένα «κόλπα» για να εξοικονομήσετε καύσιμα στην φετινή πασχαλινή έξοδο.

Ειδικά αυτή την περίοδο που η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις,

καλό θα είναι να λάβετε πιο σοβαρά τις συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια του κόστους μετακίνησης.

Σήμερα, ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων έχει μέση τιμή 1,982 ευρώ, σύμφωνα πάντα με υπουργείο ανάπτυξης. Η αντίστοιχη μέση τιμή για το πετρέλαιο κίνησης είναι 1,690 ευρώ. Επομένως, όλες οι συμβουλές και τα κόλπα που βοηθούν στην εξοικονόμηση καυσίμων είναι ευπρόσδεκτες.

1.Προγραμματίστε τη διαδρομή σας

Είναι απαραίτητο να μελετήσετε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε στο φετινό πασχαλινό σας ταξίδι. Αυτό θα σας επιτρέψει να κινηθείτε με περισσότερη ηρεμία και θα αποτρέψει το όποιο λάθος στη διαδρομή που θα προσθέσει χιλιόμετρα στο συνολικό ταξίδι.

Για να το πετύχετε αυτό, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ορισμένες εφαρμογές χαρτών που θα βοηθήσουν να επιλέξετε την καταλληλότερη και οικονομικότερη διαδρομή. Σε αυτές μπορείτε να ορίσετε και άλλα κριτήρια, όπως την εύρεση της συντομότερη διαδρομής ή την αποφυγή διοδίων.

2.Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

Η σωστή πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και πρέπει να τα ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πέρα όμως από την ασφάλεια, οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά, θα βοηθήσουν και την επίτευξη χαμηλής μέσης κατανάλωσης.

Η κίνηση με μειωμένη πίεση στα ελαστικά θα αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου και φυσικά δεν θα προσφέρει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι εάν έχετε φορτώσει το αυτοκίνητο, αυξήστε την πίεση στα ελαστικά, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

3.Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος

Ένα άλλο κόλπο για εξοικονόμηση καυσίμου είναι να πάρετε μαζί σας τα απολύτως απαραίτητα. Ο κανόνας εδώ είναι απλός: όσο περισσότερο βάρος κουβαλάτε, τόσο περισσότερο καύσιμο θα καταναλώσετε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν πηγαίνετε διακοπές με αυτοκίνητο, είναι δύσκολο να μην πάρετε και κάτι ακόμα. Καλό όμως είναι να μην πάρετε πολλά περιττά πράγματα μαζί σας και να περιοριστείτε στα απαραίτητα. Ακόμα, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι μπαγκαζιέρες και οι σχάρες οροφής, ανεβάζουν κατακόρυφα την κατανάλωση.

4.Διατηρήστε σταθερή ταχύτητα

Ως γνωστόν, οι αυξομειώσεις στην ταχύτητα επηρεάζουν την μέση κατανάλωση καυσίμου. Ένα από τα «κλειδιά» για μετακίνηση με το λιγότερο δυνατό καύσιμο είναι να διαβάζετε την ροή της κυκλοφορίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο σταθερή ταχύτητα.

Ακόμα, σε περίπτωση που πραγματοποιήσετε στάση μεγαλύτερη του λεπτού, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον κινητήρα για να κάνετε οικονομία καυσίμου. Το λάθος συχνά γίνεται επειδή πιστεύουμε ότι ένας κινητήρας που λειτουργεί στο ρελαντί δεν καταναλώνει καύσιμο. Και όχι μόνο καταναλώνει, αλλά ρυπαίνει κιόλας.

5.Κινηθείτε με υψηλή σχέση στο σασμάν

Όταν ταξιδεύουμε χρησιμοποιούμε υψηλή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων για να εξοικονομήσουμε καύσιμο, μιας και ο κινητήρας θα λειτουργήσει σε χαμηλότερες στροφές περιστροφής. Στα πετρελαιοκίνητα είναι καλό να ανεβάζουμε σχέση λίγο πάνω από τις 2.000 σ.α.λ. και στα βενζινοκίνητα λίγο πριν τις 3.000 σ.α.λ.

6.Με κλιματισμό ή ανοιχτά παράθυρα;

Αρκετοί αναρωτιούνται εάν είναι καλύτερα να ταξιδέψουν με ενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού ή με κατεβασμένα τα παράθυρα. Ο κλιματισμός αυξάνει την μέση κατανάλωση καυσίμου, αλλά το ίδιο θα συμβεί εάν ανοίξετε τα παράθυρα (αντίσταση από τον αέρα). Στον αυτοκινητόδρομο συνιστάται να χρησιμοποιείτε πάντα το σύστημα κλιματισμού και στον επαρχιακό ή την πόλη μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα