Υδατοκαλλιέργειες: συνάντηση φορέων που θίγονται από την ΚΥΑ – Τι λέει το ΥΠΕΚΑ

Συνάντηση θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 6μμ, στο ξενοδοχείο Κάραβελ τα μέλη της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας«.

Σκοπός της συνάντησης είναι η λήψη αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην ανατροπή της «πραξικοπηματικής», όπως την αποκαλούν, Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Ειδικού Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.  Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Όλοι οι φορείς που μετέχουν στην Επιτροπή καλούνται:
α) Να εκπροσωπηθούν στην σύσκεψη.
β) Να φροντίσουν για την προσέλευση όσο το δυνατό

περισσότερων πολιτών.
γ) Να προσκαλέσουν στη συνέντευξη τύπου (19.00 η ώρα) τοπικούς εκπροσώπους ΜΜΕ, βουλευτές, πολιτευτές, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες των περιοχών τους.

—Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΚΑ υπερασπίζεται της ΚΥΑ για τις Υδατοκαλλιέργειες και υποστηρίζει ότι αφενός τίθεται το πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου και αφετέρου προστατεύεται το περιβάλλον.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τη θέσπιση του ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες σε εθνικό επίπεδο το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνει ότι, με την ΚΥΑ που υπογράφηκε, δημιουργείται πλέον ένα σαφές πλαίσιο κατευθύνσεων για την ανάπτυξη του κλάδου και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης με την ΚΥΑ δημιουργείται το πλαίσιο για τις αρμόδιες αρχές αδειοδότησης και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ώστε να προσανατολιστούν σε κατάλληλες από χωροταξική άποψη θέσεις και να αντιμετωπιστούν προβλήματα χρήσεων γης σε περιοχές εγκατάστασης μονάδων υδατοκαλλιεργειών.

Το Ειδικό Πλαίσιο είναι προϊόν ευρύτατης διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν οι 13 Περιφέρειες της χώρας, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η ΚΕΔΕ και οι ενδιαφερόμενοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι καθώς και δεκάδες επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς και τοπικοί σύλλογοι πολιτών. Επιπλέον στον ιστότοπο ανοιχτής διακυβέρνησης κατατέθηκαν 760 σχόλια τα οποία αξιολογήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν σε έναν τόμο 411 σελίδων δημιουργώντας μια εξαιρετική σε εύρος βάση πληροφοριών.

Στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) ενσωματώθηκε, μετά από επεξεργασία, σύνθεση και αξιολόγηση το υλικό της διαβούλευσης και το οριστικό κείμενο εισήχθη στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Είναι αξιοσημείωτη η θετική στάση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς επίσης και η ενσωμάτωση στην ΚΥΑ των απόψεων των μελών του. Από αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή εγκρίθηκε η ΚΥΑ η οποία και δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011.

Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση του Ειδικού Πλαισίου ήταν υποχρέωση που απέρρεε από την Κοινοτική Νομοθεσία, καθώς και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες επιδιώκει να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα χρήσεων γης στις παράκτιες περιοχές κ

Keywords
Τυχαία Θέματα