Τυφώνας Σάντι: παρέλυσε η Νέα Υόρκη – Εκκενώνονται περιοχές

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Νέα Υόρκη, η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, εν αναμονή του τυφώνα Σάντι.

Ο Σάντι αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ αργά τη Δευτέρα, φέρνοντας θυελλώδεις ανέμους, πλημμύρες, ακόμα και έντονες χιονοπτώσεις.

Για να προστατευτούν από τον τυφώνα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα

υψόμετρα, οι μεταφορές παρέλυσαν, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν.

Ακόμα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να σαρώσει στο πέρασμά του αρκετές πολιτείες στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες πτήσεις από και προς τις ανατολικές πόλεις (Νέα Υόρκη, Βαλτιμόρη, Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον)  ακυρώθηκαν, ενώ υπολογίζεται ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Ουάσιγκτον μάλιστα οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση  ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και εβδομάδες.

Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα, όμως στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι φτάνουν σε ταχύτητα τα 800 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΟΑ) ο τυφώνας, που αποκαλείται και «Frankenstorm», ενδέχεται να εξελιχθεί στη χειρότερη καταιγίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μήνυμα από τον Μπάρακ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε την Κυριακή τον τυφώνα Σάντι «σοβαρή και μεγάλη καταιγίδα», ενώ ζήτησε από τους κατοίκους της Ανατολικής Ακτής να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις εντολές του κράτους για τα μέτρα προστασίας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα