Το «πράσινο» καύσιμο του Μπράνσον κόντρα στις τάσεις της αεροβιομηχανίας

Οι αεροπορικές εταιρείες θα μεταφέρουν 2,8 δισ. επιβάτες και 46 εκατομμύρια τόνους φορτίου το 2011. Θα καταναλώσουν 210 με 220 εκατ. τόνους καυσίμου και θα παράξουν 650 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Η αύξηση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στην αεροπορική βιομηχανία να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων -για παράδειγμα η ένταξη των αεροπορικών στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS)- έχουν οδηγήσει τον κλάδο στην αναζήτηση εναλλακτικών, φθηνότερων και “πράσινων” καυσίμων.

Η λύση

για τις αεροπορικές εταιρείες βρίσκεται στα βιοκαύσιμα, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση είναι τρεις με πέντε φορές ακριβότερα από τα κλασσικά καύσιμα και η ποσότητά τους είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες.

Πηγές βιοκαυσίμων δεν είναι μόνο το φοινικέλαιο και άλλους επονομαζόμενους πρώτης-γενιάς καρπούς, αλλά και από άλλες πηγές όπως η γιατρόφα, ένα μη βρώσιμο χόρτο που φυτρώνει σε άνυδρες περιοχές ή προέρχεται από την άλγη.

—Ο εναλλακτικός δρόμος του κυρίου Μπράνσον

Αντίθετα με τους ανταγωνιστές του ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης της Virgin Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον απομακρύνεται από τα βιοκαύσιμα και στοχεύει να εισαγάγει ένα νέο “πράσινο αεροπορικό καύσιμο” στα αεροσκάφη της εταιρείας του εντός τριετίας.

Η εταιρεία του θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις εκπομπές αερίων της χαλυβουργίας σε προωθητικό καύσιμο αεροσκαφών το οποίο θα μπορούσε να καλύψει το ένα πέμπτο της ετήσιας κατανάλωσης αεροπορικού καυσίμου.

Η Virgin ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πειραματική πτήση εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth (FoE) χαιρέτησε την ιδέα του Μπράνσον, καθώς δεν τίθεται θέμα κοινωνικά επιζήμιας χρήσης γης όπως με τα βιοκαύσιμα.

Η LanzaTech, εταιρεία που συνεργάζεται με τη Virgin στο σχέδιο ανακύκλωσης αερίων χαλυβουργιών, ισχυρίζεται πως η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί στο 65% των μύλων χάλυβα παγκοσμίως, καθώς και σε χημικές και άλλες βιομηχανίες.

Ο Μπράνσο δηλώνει για το εγχείρημα ότι πρόκειται “για μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στη ζωή μας και βασική ανακάλυψη στη μάχη εναντίον του άνθρακα”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα