Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse διέσχισε τη Μεσόγειο

13:28 6/6/2012 - Πηγή: Econews

Την πρώτη διηπειρωτική του πτήση πραγματοποίησε το αεροσκάφος Solar Impulse που κινείται με τη δύναμη του ήλιου.

Ειδικότερα, το ηλιακό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Μαδρίτη τα ξημερώματα της Τρίτης και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ραμπάτ στο Μαρόκο μετά από μια πτήση που διήρκεσε 19 ώρες.

Το Solar Impulse απέδειξε, σύμφωνα με τους πιλότους του Μπερτράν Πικάρ και Αντρέ Μπορσμπεργκ, ότι αποτελεί τεχνολογικό υπόδειγμα αειφορίας καθώς μπορεί να πετάξει και μέρα και νύχτα.

Το πρόγραμμα Solar Impulse ξεκίνησε

το 2003 με δεκαετή προϋπολογισμό της τάξης των 90 εκατ. Ευρώ και συμμετοχές πολλών εταιρειών και εργαστηρίων όπως η ελβετική Schindler και η βελγική Solvay.

Το ηλιακό αεροπλάνο, που κινείται χάρη σε 12.000 ηλιακές κυψέλες, είχε κάνει την πρώτη του πτήση τον Απρίλιο του 2010 και τρεις μήνες αργότερα, ολοκλήρωσε μια πτήση διάρκειας 26 ωρών -παγκόσμιο ρεκόρ για αεροσκάφος κινούμενο με ηλιακή ενέργεια. Τον περασμένο μήνα έκανε την πρώτη του διεθνή πτήση, διάρκειας 13 ωρών, από την Ελβετία στο Βέλγιο.

Είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα κινείται χάρη σε τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες 10 ίππων, που τροφοδοτούνται από τις κυψέλες. Διαθέτει μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορεί να πετά και στην διάρκεια της νύχτας.

Το Solar Impulse διέσχισε το Γιβραλτάρ στο στενότερο σημείο του.

Η ομάδα προετοιμάζει έναν γύρο του κόσμου για το 2013.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα