Τίτλοι τέλους για τον Γιώργο Παπανδρέου; – Κινδυνεύει η 6η δόση

12:01 3/11/2011 - Πηγή: Econews

Προς το τέλος της φαίνεται να οδεύει η πρωθυπουργία Παπανδρέου μετά τον καταιγισμό εξελίξεων που προκάλεσε τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό η -καταπώς δείχνει η κατάσταση- ατυχής ιδέα για προαναγγελία δημοφηφίσματος.

Μετά τους Μέρκελ-Σαρκοζύ που ουσιαστικά επέβαλλαν από τις Κάννες στον πρωθυπουργό τόσο την ημερομηνία διεξαγωγής όσο και το ίδιο το ερώτημα του δημοψηφίσματος,

ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις και στο εσωτερικό του Πασόκ καθώς πλήθος βουλευτών και υπουργών έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το Γιώργο Παπανδρέου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». και διευκρίνισε ότι «υπό αυτές τις συνθήκες το δημοψήφισμα είναι ό,τι ακριβώς δεν χρειάζεται η χώρα».

Κατά του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, η Βάσω Παπανδρέου, οι βουλευτές Γιάννης Διαμαντίδης, Σούλα Μερεντίτη, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Κώστας Καρτάλης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Μίμης Ανδρουλάκης.

Η βόμβα όμως ήρθε από τις «βουλευτίνες» του Πασόκ, Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη που ανακοίνωσαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή καταργώντας επί της ουσίας την αρχή της δεδηλωμένης.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων οι χρηματαγορές παγκοσμίως παρακολουθούν με αγωνία τα τεκταινόμενα στην Αθήνα. Τα spread των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, ενώ αγωνία επικρατεί σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο.

Παράλληλα, ΕΕ και ΔΝΤ αποφάσισαν να «παγώσουν» την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνειμε το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Μια δόση από την οποία, παρεμπιπτόντως, εξαρτάται η καταβολή μισθών και συντάξεων πριν την εορταστική περίοδο, με τεράστιους κινδύνους περαιτέρω βύθισης μιας ήδη χειμαζόμενης αγοράς.

 econews

Keywords
Τυχαία Θέματα