Θέρμανση: μείωση κατανάλωσης 20-40% στο πετρέλαιο – Στροφή στο φυσικό αέριο με εξοικονόμηση ως 35%

10:54 2/10/2012 - Πηγή: Econews

Σε ποσοστό 20% έως 40% εκτιμάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμούν παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών.

Το ποσοστό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις καιρικές- θερμοκρασιακές συνθήκες που θα επικρατήσουν φέτος το χειμώνα και κυρίως κατά το διάστημα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (Οκτώβριος 2012-Απρίλιος

2013).

Η μείωση αποδίδεται φυσικά στην αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατόπιν της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του προϊόντος κατά 80% με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η εξίσωση κατά 80% μεταφράζεται σε τιμή 1,40-1,60 Ευρώ ανά λίτρο.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει επίδομα θέρμανσης με βάση γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια (διαβάστε αναλυτικά στο econews).

—Στροφή στο φυσικό αέριο

Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει στρέψει τους καταναλωτές προς το φυσικό αέριο. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, μόνο στην Aττική καταγράφεται αύξηση φυσικού αερίου για οικιακή χρήση 23%, ποσοστό που αναμένεται φέτος να διευρυνθεί.

Tην περυσινή χρονιά το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την EΠA Aττικής, πρόσφερε στους καταναλωτές εξοικονόμηση της τάξης του 19% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Φέτος, μόνο από τη διαφορά του EΦK η εξοικονόμηση θα φτάσει το 35%.

Μια μέση κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 1300 λίτρα πετρέλαιο, τα οποία θα κοστίσουν -μετά την εξίσωση του ΕΦΚ- 1800 με 1900 Ευρώ.

Το αντίστοιχο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου είναι 1050 Ευρώ ενώ το κόστος εγκατάστασης σε πολυκατοικίες ξεκινάει από 3.500 Ευρώ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα