Θάνατος από δάγκειο πυρετό στο Αγρίνιο – Προβληματισμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ

10:34 5/9/2012 - Πηγή: Econews

Στο Αγρίνιο μεταβαίνει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου 84χρονου από δάγκειο πυρετό, μια νόσο που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα τη δεκαετία του ’20, αφού το κουνούπι που την προκαλεί (Aedes και Aedes aegypti) δεν εντοπιζόταν πλέον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί εντομολογικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα κουνούπια-διαβιβαστές

στην περιοχή και αν κυκλοφορεί σε αυτά ο ιός.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα και ψεκασμούς.

Σε δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς ο ιός που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό παραμένει περισσότερο στο αίμα και προκαλεί πιο εύκολα επιδημίες.

Ο ιός ενδέχεται να εισήλθε στη χώρα μας με ταξιδιώτες που νοσούν και είναι σε φάση ιαιμίας ή με μολυσμένα κουνούπια σε μεταφορικά μέσα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετοί και εξάνθημα. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης έναντι της νόσου είναι παρόμοια με τα μέτρα έναντι του ιού του δυτικού Νείλου. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Keywords
Τυχαία Θέματα