ΣΥΡΙΖΑ: τι λέει για περιβάλλον, ενέργεια, ΑΟΖ, Ελληνικό, απορρίμματα

12:24 7/6/2012 - Πηγή: Econews

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιουνίου η υποψήφια βουλευτής Λάρισας του κόμματος Ηρώ Διώτη σε ανοικτή-θεματική συνέλευση, στον χώρο του κεντρικού εκλογικού περίπτερου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στα Προπύλαια.

Η κυρία Διώτη θεώρησε ως προϋπόθεση πολιτικής διεξόδου από την κρίση με οικολογική προσέγγιση την κατάργηση ή αναθεώρηση των νόμων του Μνημονίου.

Ειδικότερα:

—Περιβάλλον
-κατάργηση

του νομου 3986/2011 με τον οποίο ιδρύεται «ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρόκειται για αξιοποίηση αλλά για εκποίηση των ΔΕΚΟ, της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, των δικαιωμάτων εξόρυξης, αιγιαλών, παραλιών δασών,περιοχών οικοανάπτυξης κλπ.

-κατάργηση του “φαστ τρακ” που προωθεί την εκμετάλλευση της δημόσιας γης «καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας».

- κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί τουριστικών κατοικιών

- κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης (ν.4062/2012) περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το οποίο σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ “παραδίδεται στην άγρια ανάπτυξη” και σε “ξένα ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να δομηθούν 3.760.000 τ.μ. κτηρίων, ύψους 16 μ. στην παραλία., με χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κτηρίων διασκέδασης, καζίνων, διοικητικών και εμπορικών κτηρίων, κατοικιών κ.λπ”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει τη δημιουργία “Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων”.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν.4014/2011) με τις οποίες «ξηλώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και ό,τι απομένει ανατίθεται σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση ΜΠΕ και οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις».

—Ενέργεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προώθηση των ΑΠΕ και περιορισμό της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χωροθέτηση  των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με περιβαλλοντικά κριτήρια και να προστατευτούν περιοχές, δάση και αιγιαλοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε επίσης κατά του Προγράμματος Ήλιος το οποίο “λεηλατεί δημόσια γη” και επιβάλλει “μονομέρεια τεχνολογικής κατεύθυνσης”.

Όσον αφορά στην ΑΟΖ, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών.

—Απορρίμματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση, ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και εκφράζει την αντίθεσή του, συντασσόμενος με περιβαλλοντικές ΜΚΟ όπως η Greenpeace, με την «την πανάκριβη και επικίνδυνη τεχνολογία της καύσης».

—Αντιδράσεις

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον

Προ ημερών ο κ. Σπηλιωτόπουλος  πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά «πυροβολεί» σημαντικούς τομείς ανάπτυξης όπως

Keywords
Τυχαία Θέματα