Σαλάτα με χαλούμι και γλυκά σταφύλια

22:44 21/9/2012 - Πηγή: Econews

To πόσο ωραία ταιριάζει το κυπριακό χαλούμι με το σταφύλι, αν δεν το φαντάζεστε μπορείτε απλώς να το δοκιμάσετε. Το ημίσκληρο τυρί με τη διαστρωμάτωση τύπου μοτσαρέλας γίνεται συνήθως τηγανητό ή ψητό, επειδή αντέχει περισσότερο στην υψηλή θερμοκρασία και λιώνει αργότερα από άλλα τυριά.

Με την χαρακτηριστική αλμυρή του γεύση συνοδεύει εύκολα τα χαλαρά ποτά που ανοίγουν την όρεξη, όπως το ούζο, το τσίπουρο, τη ρακή ενώ άριστη παρέα μπορεί να κάνει και με το κρασί ή τη μπύρα. Ωστόσο, η ξεχωριστή του γεύση αναδεικνύεται περίφημα όταν συνδυαστεί με φρούτα ζουμερά και γλυκά, όπως εν προκειμένω

με το σταφύλι.

Εξαιρετικά απλή συνταγή και αν δεν μεροληπτείτε κατά των κουκουτσιών που τα σταφύλια περιέχουν, δοκιμάστε την με τα πιο γλυκά της εποχής, συνδυάζοντας άσπρα και μαύρα και ροζ, παίζοντας έτσι με περισσότερους γευστικούς τόνους και με την αισθητική του πιάτου.

Προετοιμασία: 5-10 λεπτά όλα μαζί. Ετοιμάστε πρώτα τα σαλατικά και τη σάλτσα, ώστε να μην κρυώσει πολύ το χαλούμι μέχρι το σερβίρισμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)

150 γραμ. ανάμεικτα φύλλα σαλατικών (της αρεσκείας σας)

150 γραμ. ρόγες σταφύλι

250 γραμ. χαλούμι, κομμένο σε σχετικά λεπτές φέτες –θα πρέπει να σας βγουν

12-14 συνολικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο μερικά φύλλα άνηθου για το γαρνίρισμα

για τη σάλτσα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

½ κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

Κάνετε τη σάλτσα: Αναμιγνύετε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και την ζάχαρη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Ανακατεύετε τα σαλατικά με τα σταφύλια και τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Ψήνετε το τυρί: Σε ευρύχωρο τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτετε τις φέτες από το χαλούμι. Τις ψήνετε 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με σπάτουλα, ώστε να ροδίσουν ωραία.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τα σαλατικά με το σταφύλι σε πιατέλα σερβιρίσματος ή πιάτα. Προσθέτετε τις φέτες από το χαλούμι και τα φυλλαράκια άνηθου.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Keywords
Τυχαία Θέματα