Ριζότο με γκρέιπφρουτ

11:43 7/4/2012 - Πηγή: Econews

Τα ριζότο με φρούτα με εξαίρεση αυτό με το σταφύλι, που είναι μια παλιά κλασική συνταγή, είναι σχετικά καινούργια εφεύρεση, με την έννοια των δεκαετιών ωστόσο και όχι των χρόνων.

Η ιδέα αποδίδεται πρώτιστα σε εμπνευσμένους σεφ εστιατορίων της Βόρειας Ιταλίας, που επηρεάστηκαν από τη νέα γαλλική κουζίνα (nouvelle cuisine) και πειραματίστηκαν αντίστοιχα με την ιταλική. Το πρώτο αυτής της κατηγορίας είναι το ριζότο με φράουλες, για

το οποίο έχουμε ήδη γράψει στο pandespani. Καθώς όμως, όλο και περισσότεροι σεφ ενστερνίστηκαν την nuova cucina στη γείτονα χώρα, η λίστα με τα ριζότο που γίνονται με φρούτα επεκτάθηκε και έχουμε πια μια μεγάλη κατηγορία με πρωταγωνιστές πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λάιμ κ.λπ., αλλά και συνδυασμούς τους με άλλα υλικά, ανάμεσα στα οποία και ποτά.

Όπως, μάλιστα συμβαίνει και με τα τελευταία (τα ποτά), ο χυμός του εκάστοτε φρούτου μπαίνει πάντα πριν τον ζωμό. Και παρότι τα ριζότο με φρούτα ανήκουν στις νεότερες και τολμηρές δημιουργίες της ιταλικής κουζίνας σε αντίθεση με αυτά που γίνονται με κρασιά ή άλλα οινοπνευματώδη, τα οποία είναι παλαιότερα και πιο παραδοσιακά, και τα δύο είδη μοιράζονται τη λεπτότητα της γεύσης που δίνει στο τελικό πιάτο έναν μοναδικό, σχεδόν μαγικό χαρακτήρα. Οι ιδιότητες του φρούτου ή του οινοπνευματώδους στην αρχή μόλις που ανιχνεύονται και αρθρώνονται στην γευστική παλέτα αλλά ενισχύονται στη συνέχεια με κάθε μπουκιά για να αναδυθούν και να διατυπώσουν το άρωμα και την απολαυστική τους γεύση.

Το ριζότο με το γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο κομψά σε γεύση που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το γκρέιπφρουτ προσθέτει το λεπτό κιτρώδες του άρωμα -γλυκό, πικρό και ξινό ταυτόχρονα, στην κυριολεξία τρία σε ένα-, κάτι που κάνει αυτό το ριζότο, το οποίο σημειωτέον, δεν είναι ούτε γλυκό ούτε πικρό ούτε ξινό, τέλειο πρώτο πιάτο ειδικά για ένα μενού με κύριο πιάτο ψάρι ή κυνήγι.

Προτείνω να χρησιμοποιήσετε τα ροζ γκρέιπφρουτ, που θα δώσουν στο ριζότο και ένα ελαφρύ χρώμα.

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 20 περίπου το μαγείρεμα. Δεν γίνεται στον αυτόματο, με το ριζότο είστε εντελώς από πάνω του. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα, ως πρώτο πιάτο)
Brodo
5 φλ. τσαγιού ζωμό κρέατος (ή ζωμό λαχανικών, αν είστε vegetarian)
Soffrito
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. λάδι
1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό πράσο, μόνο το άσπρο κομμάτι ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο τμήμα)
3 κ.σ. ψιλοκομμένο σέλερι
Riso
1½ φλ. Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς
Condimenti
1 φλ. χυμός γκρέιπφρουτ ζεστός (είνα πείπου ο χυμός από 1 φρούτο)
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1/4 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
4 φέτες καθαρισμένο γκρέιπφρουτ σε μικρά κυβάκια (0,5-0,8 εκατ)
4 φέτες σε κομμάτια μπουκιές για το γαρνίρισμα

1. Βrodo: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει.
2. Soffrito: Ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι

Keywords
Τυχαία Θέματα