Ρεκόρ λαθροθηρίας αφρικανικού ρινόκερου το 2011

15:18 2/1/2012 - Πηγή: Econews

Ρεκόρ λαθροθηρίας αφρικανικών ρινόκερων σημειώθηκε το 2011 στη Νότιο Αφρική, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης για κέρατο ρινόκερου στην Ασία.

Ειδικότερα, το 2011 στην Αφρική σκοτώθηκαν τουλάχιστον 443 ρινόκεροι, σημαντική αύξηση συγκριτικά με τους 333 που σκοτώθηκαν το 2010.

Το κέρατο ρινόκερου στη μαύρη αγορά έφτασε να στοιχίζει τα 65.000 δολάρια το κιλό, ξεπερνώντας την τιμή του χρυσού και σε ορισμένες περιπτώσεις της κοκαΐνης.

Βασική αιτία της αύξησης της ζήτησης είναι η πεποίθηση, σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, ότι προστατεύει από τον

καρκίνο.

Η Νότιος Αφρική, που φιλοξενεί 20.000 ρινόκερους, πριν μια δεκαετία έχανε περίπου 15 ζώα ετησίως.

Ωστόσο, από το 2007 η λαθροθηρία αυξήθηκε δραματικά καθώς σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη, άρχισαν να ξοδεύουν μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για κέρατο ρινόκερου, που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική.

Εκτός από τον αφρικανικό, με κίνδυνο εξαφάνισης απειλείται και ο ρινόκερος της Σουμάτρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ρινόκερων της Σουμάτρα είναι τόσο μικροί που σε ορισμένες περιοχές που η ανεύρεση ενός δεύτερου μέλους του είδους είναι σχεδόν αδύνατη.

Γι’ αυτό και την περασμένη εβδομάδα, περιβαλλοντικές οργανώσεις στο κρατίδιο Σαμπάχ της Μαλαισίας μετέφεραν από αέρος έναν νεαρό, θηλυκό ρινόκερο της Σουμάτρα σε δασική περιοχή για να βρει το ταίρι της. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Πέρα από τους ρινόκερους στο στόχαστρο των λαθροθήρων βρίσκονται και οι ελέφαντες, λόγω της αύξησης της ζήτησης για ελεφαντόδοντο στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ειδών διακόσμησης.

Σημειώνεται ότι το 2011 κατασχέθηκαν 23 τόνοι ελεφαντόδοντου, ποσότητα που μεταφράζεται σε 2.500 νεκρά ζώα. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα